Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BILDEXTRA: Kika in i Villa Asea

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Arkitekt Erik Hahrs praktbygge från 1907 på Stallhagen imponerar med sitt fyrkantiga torn och den mörkbruna träpanelen.

Klicka på bilden till höger för att starta bildspelet.

Det är inte många västeråsare som sett det stora träslottet med burspråk, verandor och torn från insidan. I dag döljs denna arkitektoniska pärla av skyhöga bokar.

– Den syntes på ett annat sätt när den byggdes, säger förvaltaren Bo Granqvist.

När vi går in i direktörsbostaden imponerar hallen som är beklädd med massiv ek. Eftersom huset ändrat skepnad flera gånger genom åren blandas olika stilar i villan.

– Det finns lika många stilar som det funnits boende. Allt som allt har det bott nio olika direktörer här, säger Suzanne Lagerholm, informationsdirektör på ABB.

I tamburen hänger ett porträtt av Ruth Edström som var gift med den direktör Sigfrid Edström som lät uppföra villan. Eftersom direktör Edström gav arkiteken fria händer passade denne på att uppföra en praktfull nationalromantisk borg i stadens finaste kvarter. Därav torn och mörkbruna trästommar.

I den stora trapphallen upptäcker vi att fru Ruths privata skrivarhörna bevarats. Vi tittar in i direktör Edströms gamla arbetsrum. Hans skrivbord, snurrstol, böcker och pärmar med bokföring finns kvar och rummet fungerar som ett litet museum. Någon gång under årens lopp har väggar och träinredning målats om.

– En del förändringar som gjorts under åren kunde man ha varit utan. Med tiden målade man träet ljusare för att lätta upp mot den mörka marmorn, säger Suzanne Lagerholm.

I det stora vardagsrummet där ljuset flödar fritt står möbler från olika tidsperioder och en stor flygel. Det tidigare nedsänkta uterummet har höjts upp. Det ursprungliga vardagsrummet innehöll flera småhörnor.

I familjehörnan till vänster fanns en Carl Johansoffa med bord och flygel bland mycket annat, och innanför vardagsrummet låg en vrå som kallades parlourn med fin rokokomöbel, byrå och gammaldags schackbord. Mitt emot låg den nedsänkta vinterträdgården.

– Uterummet var nedsänkt tre trappsteg. En vägg skar av vid flygeln, säger förvaltaren.

I dag står moderna möbler i grupper i rummet och originalparketten som legat dold under en heltäckningsmatta har plockats fram. Det fina intarsiamönstret där varje intarsiabit lagts i för hand pockar på uppmärksamhet.

I matsalen till höger om vardagsrummet hänger en fin gammal kristallkrona.

– Runt det här bordet har en hel del prominenta personer suttit, säger informationsdirektör Lagerholm.

Villan har renoverats i omgångar. Den inglasade altanen är från 90-talet och stora fönster har ersatt de tidstypiska originalspröjsade nationalromantiska.

När Sigfrid Edström, som var vd och styrelseordförande på Asea samt SAF-ordförande, flyttade in med familj bodde man i hela huset. På övre våningen hade husfruar och

betjänter sitt boende. Då var bjudningarna många och Gustav VI och drottning Louise samt kronprinsparet kunde räknas in bland besökarna. Med nya direktörer förändrades boendet och plötsligt användes bottenvåningen bara för representation medan det blev privatvåning en trappa upp.

Jag stannar till på översta våningen för att titta lite extra på Marcus och Jacob Wallenbergs privata övernattningslyor.

– En gång om året var det bolagsstämma och bröderna sov över för att slippa bo på hotell.

Vi ratar hissen och går upp en trappa till för att titta på biljardbordet som byggdes på plats i tornrummet. Här har näringslivets absoluta toppar spelat biljard mer än en gång. Spiraltrappan slutar högst upp i tornet. Jag sätter mig i en av konjakstolarna och tittar ut över sjön. Det här måste vara husets bästa utsikt.

Bo Granqvist som förvaltat Villa Asea sedan 2005 och kan varje vrå har varit med och byggt om flera Asea-villor på Stallhagen. Från början var de åtta, i dag ägs alla utom Villa Asea av privatpersoner.

– Villa Asea måste tjäras om vart sjunde år av kyrkomålare för att bevara sin lyster, berättar förvaltaren.

Vi avslutar rundvandringen i den stora trädgården med att titta på stenristningar.

– Ruth Edström lät rista in bibelord på olika stenar. Det mesta har vuxit igen, men det går att åtgärda.

Villa Asea

Villan innehåller 16 rum och kök. Från att ha varit vd-bostad har den förvandlades till representationsvilla.

De har bott i Villa Asea

Sigfrid Edström, Arthur Lindén, Thorsten Ericson, Åke Vrethem, Curt Nicolin, Torsten L Lindström, Percy Barnevik, och på 1990-talet sverigecheferna Bert-Olof Svanholm och Anders Narvinger.