Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BILDEXTRA: Landshövdingens långa karriär i bilder

Nye landshövdingen Håkan Wåhlstedt var 24 år när han kom in i Västerås kommunfullmäktige 1988.

Tjenis med makten. Med ett sms når han kompisarna i regeringen. Men Håkan Wåhlstedt berättar hellre om sina meriter från svampskogarna utanför Sala och öl-ställena i Västerås. Han vill ju inte verka märkvärdig.

– Den sidan har jag fått efter farsan. Han ville ha en jättefin bil, men det fick inte synas, berättar nye landshövdingen Håkan Wåhlstedt medan han visar runt i slottets representationsvåning. 

Det är som att guidas av en energisk tonåring. I mörk kostym liksom flaxar han fram genom salongerna, långbent, ordrik och förtjust över att få visa sina ”favoritställen”. Han visar de danska designstolarna, konsten, kungasängen där Victoria sovit, mattan som Svegfors hissade in genom fönstret.

– Den är 74 kvadratmeter och väger 250 kilo!

Han fäktar vidare genom stora matsalen, in i den lilla och pekar på utsikten över Mälaren och eftersom vi frågar om han har sovit på slottet någon natt visar han oss genast upp för trapporna där man måste huka under Vasaborgen murar.

– Akta huvet! Akta huvet!

Där, under takåsarna, har han kinesat i ett gästrum fram till nu. Men just den här dagen går flyttlasset från huset på Brandthovda till Västerås slott. Pingisbordet som han hittade i en slottsskrubb får stå kvar i det privata vardagsrummet. Där ska han spela med grabben.

När detta trycks har Håkan Wåhlstedt flyttat in på slottet tillsammans med sin samling av 2 000 gamla skolplanscher, den han ärvde av morfar Manne. Särbon Tuija Santala bor kvar på Brandthovda och deras son, 11-åring Joel, ska bo på båda ställen.

Håkan Wåhlstedt är landets yngsta landshövding. Många ögonbryn höjdes när namnet på Ingemar Skogös efterträdare tillkännagavs i januari. Var kom han ifrån?

Efter att han från 24 års ålder gjort politisk karriär både i Västerås och i rikspolitiken försvann han i princip från offentligheten 2007 när han slutade som partisekreterare i Miljöpartiet.

När han plötsligt utnämndes til landshövding i Västmanland applåderade många, andra ifrågasatte.

I sociala medier fick han heta ”tillväxtfientlig” och Tomas Högström ifrågasatte meriterna eftersom Wåhlstedt inte haft några tyngre uppdrag på åtta år. Utnämningen var en devalvering av ämbetet, ansåg det moderata landstingsrådet.

Håkan Wåhlstedt känner väl till kritiken men i stället för att bemöta den röjer han ännu en kommentar som han snappat upp på Facebook.

– ’Nu blir grönsakskommunisterna glada’, säger han och fyrar av ett skratt.

Sen berättar han med allvar vad han gjort under åren bortom rampljuset.

– Jag hade partisekreterarjobbet i åtta år, det var jätteroligt, men jag reste mycket i landet och kunde bli uppringd mitt i natten. I den vevan föddes Joel och farsan blev gammal.

Håkan Wåhlstedt hoppade av för att fokusera på uppgifter som sällan ger meritpoäng. Han och sonen flyttade in hos pappa på Brandthovda för att sköta både honom och hans ekonomi.

– Min sambo och jag blev särbos, hon har två större pojkar och vi fick helt enkelt inte plats allihopa. Under en period, när folk frågade ”vad gör du Håkan” svarade jag att jag umgås med en sexåring och en 86-åring. Joel och jag fick några fina år med farsan. Vi åkte till Ikea och åt lunch och vi skjutsade honom till sjukgymnasten. Det var viktiga år också för Joel. Om man är 8–9 år är pappas tid viktigare än pappas pengar.

Wåhlstedt deltog inte alls i valrörelsen 2010, han jobbade som konsult med egen firma och fördjupade sig i de dagböcker som morfar Manne Hedberg, bonde utanför Sala, skrev från 1920-talet och 50 år framåt. Dem kan Wåhlstedt prata hur mycket som helst om.

Nu är hans ”skyddade tillvaro” med Manne, pojken och pappa över. Pappa Gunnar, som förr drev livsmedelsbutik på Sturegatan, är borta. Wåhlstedt står i fullt strålkastarljus igen med glans och ärofyllda uppdrag men också krav på att redogöra för sina ”visioner” för Västmanland. Men det går inte att klämma ur honom några egna. Som landshövding är han chef för 170 personer på länsstyrelsen och har fått rådet att ligga lågt.

– Länsstyrelsen är ett självspelande piano. Jag har inget behov av att göra utspel. Här finns fina mål och många anställda som kan sina frågor. Jag behöver inte hitta på något nytt, mer än att bevaka och stimulera att vi gör det vi ska.

Wåhlstedt är doktorerad på hållbar utveckling, ett av länsstyrelsen viktiga mål. Men han gör ingen affär av det.

– Länsstyrelsen ägnade sig åt hållbar utveckling innan jag var påtänkt, men visst, kanske jag kan bidra med något.

Varför fick han jobbet?

Han kan inte svara på det, säger han och det kan vara alldeles sant. När VLT frågar civildepartementet vilka motiveringarna var att ge Wåhlstedt posten som landshövding, finns inga skrivna motiveringar mer än Wåhlstedts starka förankring i länet.

– Men jag kan berätta varför jag tog jobbet, säger han. Jag känner ett stort engagemang för Västmanland, jag är född och uppvuxen här, brinner för länets utveckling och här finns mycket engagerade politiker. Jag vet det eftersom jag mött olika politiker över hela landet.

Den omvittnat hemkäre Wåhlstedt tillägger:

– Sen gillar jag att få jobba hemma, att slippa pendla och att få ha nytta av de nätverk jag har.

De nätverken är ansenliga. Han har kompisar som är ministrar och statssekreterare i den nuvarande regeringen, personer han känt sedan starten av den politiska karriären. Under åren som förbundsordförande i Grön ungdom hette kompisarna Anna Lindh, Ylva Johansson, Beatrice Ask, Stefan Attefall. Wåhlstedt känner de flesta.

Men eftersom han nu ärvt farsans sida att inte förhäva sig, så säger inget om det när VLT en eftermiddag ser honom i aktion hos Aktiva Seniorer dit han kommit för att berätta om sig själv. Då är han gamängen som drar historier om alla goda luncher han äter överallt och hur åksjuk han blir av att sitta i baksätet som han måste göra nu – och folk får sig ett skratt.

Men stoltheten över att ha kostymbenen djupt i länsmyllan är på riktigt och Håkan Wåhlstedt tror på allvar att det ligger ett värde i att människor kan säga att de tagit en öl med den som numera är landshövding.

– Västerås är min bästa egenskap.

Håkan Wåhlstedt

Född: I Västerås 1963.

Bor: På Västerås slott.

Yrke: Landshövding med 6-årigt uppdrag.

Familj: Särbo med Tuija Santala, Joel, 11 år, bonussönerna Philip, 18, André, 23, mamma Inger i Sala.

Intressen: Familjen, villan, stugan på Almö-Lindö, idrott och konst, samlingen av skolplanscher – en av Sveriges största.

En lång ... ... politisk karriär!

Håkan Wåhlstedt, färdig civilekonom 1984, gick ini politiken efter Tjernobyl-olyckan 1986.

1987: Vapenfri tjänst på Sida.

1988: Invald i Västerås fullmäktige samt ordförande för Grön Ungdom på riksplanet.

1993: Forskare i företags-ekonomi vid Stockholms universitet.

1994: Oppositionsråd förMiljöpartiet i Västerås.

1996: Ledamot i parti-styrelsen.

1998: Kommunalråd och kommunfullmäktiges ordförande i Västerås.

2001: Doktorsexamen i hållbar utveckling.

2003: Ledamot i statliga Ansvarskommittén.

1999: Partisekreterare för Miljöpartiet de gröna. En mängd styrelseuppdrag under åren: VSK fotboll, Asköviken, Agenda 21, Westmannastiftelsen, Thore Skogmansällskapet, Konsumentföreningen Svea, Companion.

Övrigt: Nämndeman i Västerås tingsrätt, kassör i föreningen Månhusets Vänner, invald i Carlsbrödraförbundet.

Första jobbet: I pappas butik Axéns snabbköp i Västerås.