Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BILDEXTRA: Nytt liv med höns i trädgården

 I februari gjorde Kenneth och Lotta Ringström slag i saken. De blev med höns. Nu filar de på det nya hönshuset och njuter av ägg värpta på hemmaplan.

– Jag trodde aldrig att det skulle vara så roligt att ha höns, det är helt otroligt! Det är som att ha clowner i trädgården, säger Lotta med smittande entusiasm.

Som skepp omgivna av små jollar rör sig hönor med kycklingar över gräsmattan, mellan vinbärsbuskar och i grönskan vid tomtgränsen. De kommer besökare till mötes och plirar nyfiket uppåt.

Egentligen skulle Lotta och Kenneth bygga hönshuset först och sedan köpa höns. Men så dök ett tillfälle upp som fick dem att ändra planerna.

– Vi hämtade hem hela flocken i deras gamla hönshus och tog hem alltihopa från Riddarhyttan på en vagn. Det gick jättebra! De hann faktiskt värpa två ägg på vägen, berättar Lotta Ringström.

I mars/april började de bygga det nya hönshuset i villaträdgården i Stolpbo mellan Västerås och Tortuna. Ännu är det inte riktigt klart, inredningen återstår.

– De behöver ett nytt hönshus, de ska ha gott om plats. Vi ska vara snälla mot våra höns, säger Kenneth.

Flyttdagens två ägg utgör hönornas bottennotering, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att de åkte flak och bytte bostadsområde. Toppnoteringen hittills är elva ägg på en dag.

Hur kommer det sig att ni skaffade höns?

– Vi hade pratat ett tag om att det vore kul med egna ägg, säger Lotta.

Varför då?

– Hela äggindustrin är helt sjuk tycker jag, även när det gäller de ekologiska äggen, säger Lotta om villkoren för höns i storskaligt äggproduktion.

– Varje morgon sitter jag som en livsnjutare och äter ägg, det smakar mmm, säger Kenneth och av minspelet att döma gör deras höns även smakmässigt bra ifrån sig på äggfronten.

Någon ekonomisk vinning ser de inte i hönsgården.

– Det kommer att ta 150 år att tjäna in det här, säger Kenneth och ser sig omkring i det nya hönshuset, som bland annat ska få tidsstyrd öppning mot hönsgården.

En tupp och tolv hönor köpte de, nu har flocken utökats med 17 kycklingar. Paret planerar att ha kvar de nya hönorna. Tupparna kommer de att äta upp.

– Med för många tuppar blir det för stökigt, två är nog lagom, säger Kenneth.

Med tiden har det blivit en del att läsa på om regler och utfodring. Bor man i tättbebyggt område ska man kolla med kommunen om man får ha höns. Och för grannsämjans skull är det förstås bra att stämma av med närboende att de tycker att de är okej. Det blir en del kackel i hönsgården.

Nu när det är varmt ute och Lotta och Kenneth är hemma går tupp, hönor och kycklingar fritt i trädgården.

– Människor som är stressade skulle må bra av att ha höns, det är så rogivande, funderar Lotta.

– Vi borde starta en kurort, skojar Kenneth.

Visst händer det att någon eller några spatserar över till grannen och får motas hem.

– Jag har slutat skälla på dem, det är inte lönt, suckar Kenneth.

Lantliv en kvart från stan

Namn: Lotta och Kenneth Ringström.

Ålder: Lotta är 48 år och Kenneth är 58 år.

Familj: Tre utflyttade barn.

Husdjur: Två katter, en tupp, 12 hönor och 17 kycklingar.

Gör: Lotta är distriktssköterska, Kenneth är begravingsentrenör.

Bor: I Stolpbo mellan Västerås och Tortuna.

Huset: En villa på 85 kvadratmeter.

Tomten: Är okring 2000 kvadratmeter.