Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilen stoppad i Gävle

 
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

De sjömän, 28 och 30 år – som misstänks för mordet på förste socialassistenten Rolf Stålhammar i Västerås var hårsmånen från att avslöjas i Gävle nära sju timmar innan den mördade påträffades!

Annons

VLT 11 januari 1968:

De körde på natten E4 norrut i offrets vita Saab och stoppades av en polispatrull som tyckte att den U-märkta bilen körts för fort.

Männen – som var påtagligt nervösa – presenterade sig som schweizare och föraren visade ett schweiziskt körkort. De fick fortsätta resan norrut sedan polisen redogjort för de hastighetsbestämmelser som nu råder i landet.

Sjömännen ilkörde norrut från Västerås i den mördade socialassistentens nya personbil. Gävlepoliserna Hans Dahllöf (ishockeymålvakt i Brynäs) och Friedrich Vad-Schütt upptäckte vid 3.30-tiden den vita Saaben vid Järvsta söder om Gävle centrum och beslöt sig för att rutinkontrollera föraren.

De körde ifatt Västeråsbilen vars förare stannade på normalt sätt. Båda männen kunde legitimera sig och föraren visade också bilens besiktningsinstrument, vilket är utfärdat på förste socialassistenten Rolf Stålhammar, Västerås. Denne köpte bilen så sent som i oktober.

De båda männen uppgav att de lånat bilen av västeråsaren.

Vi hade inget annat att göra än låta dem fortsätta färden norrut, säger Gävlepoliserna. De rapporterade inte heller föraren för fortkörning. Bilens fart hade nämligen inte mätts.

När Gävlepoliserna började sin tjänst på onsdagseftermiddagen fick de höra om rikslarmningen av den vita Saaben. Då erinrade sig de båda polismännen i Gävle att de stoppat just detta fordon under natten.

Spaningsledningen i Västerås informerades. De båda efterspanade männen var då dock redan gripna.