Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigare att anlita hjälp i trädgården

Regeringens vårbudget presenterades i går. Rutavdraget förändras – och det blir billigare att låta hantverkare kapa träd hemma på tomten.

Satsningar på nyanlända, sänkt skatt på biodrivmedel och insatser mot högerextremism bland unga. Det är några av förslagen i den omfattande vårbudgeten.

Där finns också ett förslag om utvidgat rut-avdrag. Från 1 augusti blir det möjligt att även dra av kostnaden för flytt-, IT- och trädgårdstjänster.

Peter Strang på familjeföretaget Trädgårdsservice Strang blir en av vinnarna:

– Det var på tiden. Jag har bråkat med skattemyndigheten länge om att reglerna förut varit orättvisa när de bara gällt vissa typer av trädgårdsarbete.

Runt 80 procent av företagets kunder är pensionärer. När avdraget utvidgas tror Peter Strang att fler kommer att anlita hjälp.

– De som tidigare tackat nej på grund av kostnaden kommer nog att vilja ha hjälp i fortsättningen. Jag är glad, inte minst för de äldres skull.

Kan det bli aktuellt att nyanställa?

– Mycket möjligt. Vi har fullt upp redan, men det är klart att det här påverkar oss positivt. En bra dag på jobbet.

Inga pengar från statsbudgeten är, enligt inrikesminister Anders Ygeman (S), öronmärkta till att finansiera det utvidgade rut-avdraget.

– Det är en del av migrationsöverenskommelsen, men vi försöker också få en bättre ordning när det gäller sådana tjänster för att både hjälpa människor och få en bättre miljö, säger han till VLT.

Expertmyndigheter, bland dem Arbetsförmedlingen och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, är kritiska till ett utvidgat rut-avdrag. Bland annat för att det leder till få nya jobb och ökar bidragsfusket.

– Jag kan förstå att man från myndigheternas sida vill ha ett så rent och rakt skattesystem som möjligt. Å andra sidan är det här ett sätt att skapa jobb och bidra till en bättre kretsloppsekonomi, säger Ygeman.

Det talas om fusk – att företag som utför tjänsterna höjer priset, eftersom kunden i alla fall bara betalar 50 procent av arbetskostnaden. Vad säger du om det?

– Det finns sådana effekter, det är helt klart så. Där måste man vara aktiv som kund, men det är också viktigt att Skattemyndigheten och andra myndigheter är aktiva och har bra kontroll.

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) anser att regeringens budget leder till ökad sysselsättning inom välfärden.

Varför?

– Det här ger mer pengar och fler jobb inom välfärden, säger han till VLT.

Landstinget Västmanland får exempelvis 75 miljoner kronor nästa år.

Vad anser du att pengarna ska läggas på?

– Det är landstingets sak men befolkningen blir äldre – och det är därför en välkommen satsning för vården.

Läs också: Enkät: Vad ska regeringen satsa mer pengar på?

Läs också: Ygeman om nyanländas etablering

Så fördelas pengarna

Regeringen fördelar 10 miljarder kronor i vårbudgeten. Av dessa tilldelas Västerås stad 104 miljoner kronor under 2017.

Landstinget Västmanland får 75 miljoner kronor.

Västmanland får totalt 335 miljoner kronor fördelat på de tio kommunerna.

Begreppet rut-avdrag används för att beskriva möjligheten till skatteavdrag för husarbete, och avdrag ges enbart för arbetskostnad. Städning, barnpassning och trädgårdsarbete är några exempel. Från 1 augusti i år utvidgas rut-avdraget till att även gälla flytt-, IT-, samt utökade trädgårdstjänster, som beskärning av buskar och träd. Även reparation av vitvaror i hemmet ska räknas som rut-tjänst efter sommaren.