Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigare att äta på servicehus

Nu är det billigare att äta lunch och fika på kommunens servicehus. Det är den sänkta restaurangmomsen som gör maten flera kronor billigare.

Vid årsskiftet sänktes momsen på mat som serveras på restaurang till samma nivå som den mat vi köper i butik, 12 procent i stället för som tidigare 25 procent.

Det får en direkt effekt på priset på den mat som kommunen säljer och serverar i sina verksamheter, även om det är i liten omfattning. Skolbespisningen påverkas inte alls och inte heller större delen av äldreomsorgen.

På Västerås elva servicehus däremot blir såväl lunch som fika billigare. En lunch, som tidigare kostat 58 kronor, får man nu för 53.

De flesta som äter på ser-vicehusen, boende och personer i dagverksamhet, betalar dock inte moms på maten och berörs inte. Det gör däremot utomstående som kommer dit och äter.

–Det är ju mest anhöriga eller externa besökare som det berör, men vem som helst får ju gå dit och äta, säger Bo Norrman, chef för Proaros restaurangenhet.

Även eftermiddagsfikat blir några kronor billigare, då momssänkningen gäller även kaffet och kaffebrödet. En kaffe med bulle till kostar i dag 20 kronor på service-husen, mot 23 kronor före årsskiftet.