Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigt flyg ger 10 miljoner i förlust - säger kritiker

Kostar lågprisflyget 10 miljoner kronor om året för Västerås flygplats? Ja, säger kritiker. Nej, säger flygplatschefen.

Känt är att flygplatsen går med 25 miljoner kronor i förlust per år. Nu florerar uppgifter om att 10 miljoner av dessa beror på kostnader för lågprisflyget.

Bloggaren och före detta VLT-journalisten Anders Lif säger att han fått uppgifter om denna siffra, från insatta källor. Detta sedan folkpartisten Jesper Brandberg vid torsdagens fullmäktige hävdade att avtalet med Ryanair orsakar nettoförluster.

Brandberg var med i en arbetsgrupp som tittade på flygplatsens ekonomi för två år sedan.

– Vi gjorde en noggrann analys där vi tittade på årsredovisningen och balansräkningen samt ställde frågor till flygplatsledningen.

Han slår fast att marginalkostnaderna är så stora att intäkterna inte räcker till. Han vill dock inte stå för någon exakt summa.

– Men det är betydande belopp.

Han tror inte att summan 10 miljoner är fel.

"Uppgifterna stämmer inte"

Ryanairs avtal med Västerås flygplats är hemligt.

Flygplatschef Mikael Nilsson säger att uppgifterna inte stämmer.

– EU-kommissionen har granskat om Västerås stad ger otillåtna subventioner till Ryanair och kommit fram till att det inte är så.

Granskningen gjordes 2013–2014.

Mikael Nilsson påpekar att flygplatsen är öppen flygplats och tar emot allt från privatflyg till ambulans- och fraktflyg.

– Vi har fasta kostnader som leder till underskott, säger han.