Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bin skapar gemenskap

Bara några meter från flerfamiljshuset på Jakobsbergsgatan 41 finns flera tusen bin samlade. De håller till i de ditplacerade bikuporna som hyresgästerna har önskat sig.

Utanför hyreshuset på Pettersberg finns det stora odlingar av ätbara växter, något som de boende i huset har sysslat med i flera år. Och sedan i midsomras kan trädgården även stoltsera med två stycken bikupor.

– Det är så himla roligt. Och det är ett så bra sätt att verkligen kunna göra något. Vi vill bidra till jordens bevarande, säger Inga Nilsson, trädgårdsmästare hos Mimer och en av de ansvariga för att bina har fått ett hem på Pettersberg.

– Bina kommer från Romfartuna, så det är lokalt och bra. Och sen de kom så är det flera grannar som stannar och tittar på dem. De ligger så bra till här vid trottoaren, säger Johannes Wätterbäck, hyresgäst i huset.

När VLT kommer för att titta på bikuporna är det mycket riktigt flera grannar där för att titta på bina.

– Vi går förbi här nästan varje dag och barnen tycker det är jättekul att stanna och titta, säger Oreanna Eklund som tillsammans med Edvin, 4, och Viggo, 1, inspekterar kuporna.

Och fler glada miner kommer det nog att bli. Till hösten kommer hyresgästerna att kunna få sin första, egna skörd honung.

Bina på Pettersberg

Bina kommer från Romfartuna Bigårdar. De ägs och tas om hand om av dem. De två kuporna rymmer ett par tusen bin och kommer att kunna ge honung till alla hyresgästerna.

Honungsbina är inte aggressiva av sig. De skyddar och går till attack om de känner sig hotade men då de oftast dör när de sticker någon så drar de sig för att göra det.

De kan börja äta redan i mars när de första växterna kommer fram.

Bär som blir pollinerade av bin och humlor ger större och bättre bär.