Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bio med nytt nöjescentrum

SF-Bio:s beslut att etablera sig i kvarteret Kol är startskottet att göra kvarteret till Västerås nya nöjes- och matcentrum.

– Det här är en glädjens dag. Vi kommer att göra allt vi kan för att bidra till att göra den här delen av Västerås centrum till en samlingsplats. Arbetet har redan påbörjats med hur gatorna kring Kol ska utformas, sa kommunalrådet Elisabeth Unell (M) som för dagen satt på två stolar som både kommunstyrelsens ordförande och ordförande för fastighetsägaren Aroseken.

– Det här avtalet med SF Bio kommer att ge oss ordentlig draghjälp att få nya aktörer till kvarteret. Kvarteret har länge varit i behov av en upprustning, nu kan vi komma i gång med det arbetet, säger Christian Brobeck, vd för Aroseken.

Om det finns några ”önskehyresgäster” eller några andra hyresgäster på gång ville han inte berätta.

– Vårt mål är att återupprätta kvarteret som nöjescentrum i Västerås, säger Christian Brobeck.

Men det har varit en lång väg dit.

– Vi har nog hållit på i nästan tre år för att komma dit vi är i dag. Mest beroende på att vi är mycket kräsna var vi etablerar oss, säger Steve Södergren, biografdirektör för SF Bio och själv västeråsare.

– Jag och hustrun är ofta ute och promenerar i centrum och känner att det finns ett behov av att skapa ännu mer liv och rörelse. Det är jag säker på att vi kommer att göra med den här etableringen.

Att SF-Bio valt att lämna Gallerian beror först och främst på att det inte går att bygga dagens moderna biografer i de nuvarande lokalerna.

– Det är helt enkelt för lågt i tak för att vi ska kunna bygga om, säger Mats Kullander, etableringschef på SF Bio.

Den nya Filmstaden kommer troligen bli landets första heldigitaliserade biograf där alla salonger kommer att kunna visa 3D.

– Det kommer att bli en mycket stabilare bild och ännu bättre färgåtergivning, säger Mats Kullander.

Men någon imax-3D-biosalong blir det inte.

– De flesta människor klarar bara av 45 minuter långa filmer i det formatet, sedan blir de illamående, säger Mats Kullander.

Den största filmduken kommer troligen bli drygt 14 meter bred och kommer vid invigningen vara större än den största som SF Bio har idag i Stockholm. Däremot är SF Bios salonger i filmstaden Bergakungen 1 och 2 i Göteborg samt Royal i Malmö utrustade med större dukar, kring 18 meters bredd.

– Varje salong kommer att ha omkring 40 högtalare. Varje salong blir ett rum i rummet och stå på gummiklossar så att inget ljud hörs eller känns i de andra salongerna.

Totalt blir det åtta salonger i två plan i den nya Filmstaden.

Biografen som nöjesupplevelse har dödförklarats många gånger och att den skulle vara närmare döden nu än tidigare tror man givetvis inte på SF Bio.

– Vi måste bli ännu bättre på att ge en helhetsupplevelse av biobesöket. Man ska till exempel kunna äta en bit eller bara ta ett glas vin före eller efter föreställningen, säger Steve Södergren.

– Det är det som vi ska försöka ge i Västerås med den nya Filmstaden.

I mitten av maj 2012 ska Filmstaden invigas.

Enstaka fakta...

... om nya Filmstaden:

Av de 241 fåtöljerna i den stora

salongen kommer cirka 40 vara plusstolar och 12 stycken VIP-fåtöljer.

Det normala djupet för en standardfåtölj kommer att bli 56 centimeter.

Den minsta salongens duk kommer att vara 7,50 meter bred och 3,15

meter hög. Det motsvarar en 317 tums tv-skärm eller 98 stycken 28 tums tv-apparater.

Samtliga salonger kommer att ha

hörslingor med twisted-pair-teknik.

Den totala ytan för den nya Film-staden blir 2 929 kvadratmeter.