Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bioenergiförening: Felaktigheter om biobränslen

Karl-Erik Anderssons artikel om energi-försörjning innehåller en del felaktig-heter om biobränslen. Han skriver att en fördubblad förbränning av bioenergi skulle ge större utsläpp av koldioxid än vad träden kan ta upp. Det är inte sant.

Det är riktigt att vi skulle kunna fördubbla tillförseln av biobränslen i Sverige. Redan i dag är bioenergin den största energikällan i Sverige och står för omkring en tredjedel av slutanvändningen av energi. Den svenska skogen ökar sitt kolförråd kraftigt varje år, trots att vi avverkar mycket skog – tillväxten är större än avverkningen.

Den ökade användningen av biobränslen har främst skett med olika typer av rest-produkter och avfall – inom massa- och pappersbruk, vid sågverk och ute i skogen vid avverkningar. Vi skulle kunna öka uttaget av grenar, toppar, småträd från röjningar och gallringar och stubbar betydligt.

När man förbränner biobränslet frigörs koldioxid. Men samma koldioxid skulle frigöras om riset fick ligga och ruttna eller om spån och bark lades på tipp. Så länge vi inte avverkar mer än tillväxten kommer kolförrådet i skogen att fortsätta att öka och skogen kommer att binda mer koldioxid än vad vi kan frigöra genom förbränning.

Karl-Erik Andersson behöver alltså inte oroa sig, så länge vi hushåller som vi gjort hittills.

Andersson påstår också att förbränning av biobränslen ger utsläpp av polyaromatiska kolväten och mikropartiklar. Ja, det kan bli så om förbränningen är ofullständig, till exempel i äldre vedpannor. Men i ett modernt värmeverk som använder biobränslen är utsläppen mycket små tack vare modern reningsteknik.

Bioenergin ger framför allt inget avfall som måste förvaras i 100 000 år. Tvärtom, askan från biobränslet kan spridas i skogen som gödningsämne.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel