Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bioenergiföreningen: Okunnigt, Cornell och Kaijser

Lars Cornell och Sten Kaijser skriver okunnigt om bioenergi: att det inte har någon betydelse för klimatet varifrån koldioxid-molekylerna kommer, från fossilt bränsle eller biobränsle.

Tvärtom! Det har avgörande betydelse. Det fossila kolet har varit tryggt undan-stoppat i jordskorpan i miljontals år. Huvudorsaken till den stigande koldioxidhalten i atmosfären de senaste 100 åren är att vi genom förbränningen av fossilt kol (olja, kol, naturgas), tillför atmosfären åtta miljarder ton extra kol varje år.

Biobränslenas kol och koldioxid är där-emot en del av ett naturligt kretslopp. Före industrialismen eldades trä som bränsle i årtusenden utan att klimatet påverkades. Avskogning leder till nettotillförsel av kol-dioxid, men ett uthålligt skogsbruk som det svenska binder tvärtom mer kol än som frigörs. Skogen i Sverige växer snabbare än uttaget av biomassa och nettobindningen är 30–40 miljoner ton koldioxid per år.

Cornell och Kaijser skriver vidare att bio-bränslen som rötat metan och metanol har lägre energi-värde än fossila bränslen och därför tillför mer koldioxid.

Rötad metan är exakt samma molekyl som metan i naturgas. Metan som metan. Energivärdet är förstås detsamma.

Biobränslen sägs ”minska fotosyntesen” genom att de kräver uppodling. Om foto-syntesen, och därmed kolinbindningen, ökar eller minskar beror på vad som fanns på marken före. Om man odlar sockerrör eller eukalyptus på tidigare lågproduktiv gräsmark ökar kolinbindningen kraftigt. Om man hugger ned regnskog för att nyodla minskar kolförrådet. Det gäller alltså att göra rätt. Högproduktiva odlingar av biogrödor ökar inbindningen av kol och omvandlar solenergi till biomassa som kan utnyttjas som bränsle.

De skriver också om elproduktion med biobränslen och anser att kärnkraft är bättre. Biokraften är redan i dag Sveriges tredje största elproduktionsform, och ge cirka tolv terawattimmar el per år. Det är mer än vad Oskarshamns kärnkraftsverks tre reaktorer producerade förra året.

Slutligen skriver de att bioenergi är en bristvara och att uttaget redan passerat en nivå som är hälsosam för vår jord. Brist kommer att uppstå på de bränslen som förbrukas och inte kan nyskapas – de fossila bränslena (olja, kol, naturgas och uran).

Bioenergin är förnybar och kan återskapas med solens hjälp i princip under all framtid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel