Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birger Jonsson: Tyvärr kan det hända igen

En ungdomsledare i VSK Fotboll dömdes för tre år sedan till ett strängt fängelsestraff för sexuella övergrepp.
Sedan dess har Västmanlands fotbollförbund utbildat ledare för att det inte ska kunna hända igen.

– Men vi kan aldrig skydda en individ till 100 procent, säger Birger Jonsson, ordförande i VFF.

Jonsson, fick en klump i magen när han hörde Patrik Sjöbergs historia.

– Vilket fruktansvärt ok som Sjöberg har burit på i alla år. Och tankarna går tillbaka till det som hände i VSK, säger Jonsson.

Fotbollförbundet har infört obligatoriska diskussioner om bland annat sexuella trakasserier, pennalism, mobbning och rasism i sina ledarutbildningar.

– Det viktiga är att lyfta de här frågorna genom utbildning och samtal. Ledarna ska kunna diskutera med sina spelare och spelarna ska veta att de kan vända sig till sina ledare om de upplever något som är avvikande, säger Jonsson.

Frågan om sexuella trakasserier har varit tabubelagd men Jonsson anser att den är mer levande än tidigare inom länsfotbollen.

– Vi har lärt oss där, en minnesbeta från VSK kan man säga. Vi får inte glömma bort. För det finns och det är så lätt att inte se vad som händer. Vi hade ett väldigt allvarligt fall och tyvärr kan det hända igen.

Kan man hindra att olämpliga ledare kommer in i fotbollen? Jonsson tror inte det. Idrottsrörelsen bygger på att ideella ledare ställer upp och det går aldrig att skydda en individ till 100 procent.

– Vi kan inte ta del av belastningsregistret för att kolla upp folk som söker till ideella verksamheter i klubbarna. Söker vi själva aktivt ledare genom anställningar är det en annan sak.

En fråga som är väldigt svår, enligt Jonsson, är vad gränsen för sexuella trakasserier går. Fotbollförbundet är tydlig på den punkten om att det som övergår i brottslig handling ska polisanmälas.

– Klubbar har inte kunskaper om sådana här frågor. Det handlar dagligen om att få verksamheten att gå runt. Det är samhället och myndigheterna som måste utreda såna här saker, och det så snart som möjligt. Det får aldrig bli så att man vet men inte gör någonting, säger han.