Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgitta Andersson (C): Fast läkarkontakt måste fungera i praktiken

Pernilla Rinsell (MP) har självklart rätt i att patientlagen anger rätten till fast läkarkontakt i primärvården (VLT 23/10).

Men det är inte i lagen felet ligger. Det vet nog även Pernilla Rinsell, som ansvarigt regionråd för primärvården i Västmanland, utan hur den fungerar. Myndigheten för vårdanalys har visat att andelen patienter med fast läkarkontakt minskar.

Poängen med Centerpartiets förslag att fler ska få välja en fast läkarkontakt. Det handlar om att göra det som står i lagen praktiskt möjligt.

Då behöver fler välja primärvården som arbetsplats. Norges modell med inledningsvis förändrade kvalifikationer och möjlighet till ett begränsat vårduppdrag, för den som startar vårdcentral, har gett resultat i form av fler läkare till primärvården. Nästan alla patienter har idag en fast läkarkontakt.

Pålagor och byråkrati löser inte primärvårdens problem, utan förenklingar och valmöjligheter.

Birgitta Andersson (C)

regionråd i opposition.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel