Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgitta återbrukar maken Börjes alla slipsar

I de flesta hem finns slipsar som en gång varit moderna men inte längre används. Birgitta Larsson i Örebro har hittat flera smarta sätt att återanvända dem.

Birgitta Larsson gillar att måla och ha något för händerna, berättar hon. För några år sedan började hon fundera på vad hon skulle göra med maken Börjes alla slipsar. Efter ett yrkesliv i rese- och säljbranschen hade han åtskilliga som mest hängde i garderoben.

– Det började med en slipskudde. Jag tog den smala änden av slipsar och klippte dem till remsor och sydde ett kuddfodral i lapptäcksteknik, berättar Birgitta.

För Plus-kunder och prenumeranter: Paret Unnerstedt storrensade innan de lämnade Noppes gamla gård på Gäddeholm: "Det är renande"

Nästa kudde sydde hon genom att ta den smala änden av slipsarna och fläta dem till band som hon sedan sydde på kuddar som dekoration.

Just den tekniken har hon sedan använt när hon gjort scarves till toppar samt skärp.

– De piggar upp, tycker jag, säger hon.

Slipsarna är ofta gjorda av siden så det blir ju skärp och scarves av god kvalitet.

Birgitta har också gjort dekorationer genom att sy ihop slipsarna till väggdekorationer och kuddar. Men det mest innovativa är nog gardinkappan som är gjord av slipsar.

Här har Birgitta klippt av den breda delen av slipsen och satt fast på en rundstång. På lite håll ser det ut som en gardinkappa men kommer man nära ser man att det är de olika slipsarna som hänger, som en mosaik.

Men Birgitta nöjer sig inte med det återbruket. Hon har klippt av brodyren från lakan som hon broderat inför sitt bröllop 1963 och gjort gardiner av dem.

– Lakanen är knappt använda, säger hon.

För Plus-kunder och prenumeranter: Familjen bytte stort hus mot trångboddhet: "Vi har en helt annan livskvalitet nu"