Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgitta Carlstedt: För mycket vackra politikerord

Färska siffror har presenterats angående vräkningar av barnfamiljer och Agneta Luttropp (MP) reagerar den 22 juli på ett sätt som inte är ovanligt bland politiker; fram med de vackra orden om handlingsplaner för att visa politikerns/partiets engagemang.

Resultatet blir ofta, liksom i det här fallet, att i stället är det bristen på kunskap som framträder.

Som de flesta vet är upprepade obetalda hyror och/eller störande beteende/oaktsamhet skäl för vräkning. Därför är vräkning från en bostad är ingenting som sker över en natt.

Det har föregåtts av kravbrev, inkasso, kronofogde, hyresnämnd och hovrätt. Eventuellt har hyresgäst och hyresvärd isamförstånd försökt lösa problemet genom en avbetalningsplan eller ändrat beteende. Vi pratar då om en utsträckning om flera månader, ibland upp till åtta, tio månader. Dessutom måste fastighetsägaren informera socialförvaltningen eller motsvarande samtidigt som hyresgästen varnas för en förestående avhysning. En undersökning har visat att de kommuner som vidtar åtgärder snabbt efter att de har fått denna information är också de kommuner som har fått ner antalet vräkningar.

Eftersom MP tillhör det styrande rödgröna blocket föreslår jag att Agneta Luttropp istället för tom retorik om Barnkonventionen och barnfattigdom vänder sig till sina partikollegor i Individ- och familjenämnden och frågar dem vilka konkreta åtgärder som genomförs när de får information om en kommande avhysning och, framför allt, hur snabbt systemet reagerar. Återkom gärna med en rapport!

Vi är också många som vill veta om det är några speciella grupper som drabbas av vräkning, som missbrukare, arbetslösa, ensamstående mammor.

För Luttropp menar väl inte att de enskilda fastighetsägarna ska ta över det sociala ansvaret?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel