Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskop Mikael Mogren: Låt barnen vara med och påverka

Utvisningshotade barns tillit raseras

Fred på jorden är den viktigaste framtidsfrågan för barn i Västerås stift. Det vet vi eftersom vi frågat dem.

De senaste sju månaderna har vi mött 10 000 barn och unga i utställningen Reformation pågår i Västerås domkyrka och lyssnat till vad de har att säga om tillståndet i världen. Barnens utmaning till vuxenvärlden är tydlig: Det är dags att agera!

Sedan Reformation pågår öppnade i februari har barn, främst femte- och sjätteklassare från skolor i Västmanland och Dalarna, fått möjlighet att besöka utställningen och prata om vad reformation innebär idag och vad de vill förändra i världen. När utställningen nu avslutas i dag på Reformationsdagen den 31 oktober har barnen kommit med tusentals förändringsförslag. Fem frågor har utkristalliserat sig som de allra viktigaste för barnen:

•Fred på jorden

•Kärlek och omtanke till din nästa

•Klimatet

•Jämställdhet mellan könen

•Alla människors lika värde

Barnen har inte bara satt strålkastarljuset på vad som behöver förändras, de har också visat prov på framtidstro. När de talar om fred på jorden tror de verkligen på att en värld utan krig är möjlig, till skillnad mot en vuxenvärld som ofta avfärdar sådan hoppfullhet som orealistisk eller just barnslig.

Samtidigt vittnar även många barn om brusten tillit. Till domkyrkan har det kommit barn som varit så tyngda av oro att de inte orkat samtala när de besökte utställningen. Det har främst varit barn som hotas av utvisning från Sverige och inte vet var – eller ens om – de ska få växa upp. Det är barn vars tillit raserats av vuxenvärlden.

Jesus talade klartext när han kallade till sig ett barn och ställde det framför sig och sa: om ni inte omvänder er och blir som barnen kommer ni aldrig in i himmelriket. Det är allvarliga ord och vad han menar berättar han längre fram: Då uppmanar han oss att se på varandra och världen från barnens perspektiv: De som gör sig själva små som det här barnet är störst i himmelriket.

Barnens utmaning till vuxenvärlden är också tydlig: Det är inte okej att lösa konflikter genom krig. Mobbning är inte acceptabelt.

Vi kan inte fortsätta förstöra miljön för oss själva och framtida generationer eller behandla människor olika på grund av saker som hudfärg eller kön. Det är dags att agera – och att låta barnen få vara med och påverka i det arbetet.

Som kyrka har vi tagit några första steg genom att fråga barn om deras åsikter och skapa utrymme för deras berättelser genom Reformation pågår. Vi jobbar också sedan flera år med barnkonsekvensanalyser inför alla större beslut.

Men erfarenheterna från utställningen visar att det är långt ifrån nog. Vi måste hitta fler vägar att föra in barns kompetens och hoppfullhet i både visioner och beslut.

Barnen kommer inte att acceptera något annat. Vi står också inför en utmaning när det gäller att bevara barns tillit.

Hur ska vi göra för att som vuxenvärld inte föra över vårt eget tvivel till barnen? För att inte rasera tillit? Alla barn, oavsett ursprung, har rätt till ett liv i trygghet och att få känna framtidstro.

Låt reformationen fortsätta!

Mikael Mogren

biskop Västerås stift

Läs också: Kulturnatten i Västerås

Unik vandringsutsällning rullar in i Västerås - biskopen inviger

Mikael Mogren: Ur reformationen kom friheten att förändra

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel