Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bissen Brainwalk ger 750 000 kronor till hjärnforskare i Uppsala

Bissen Brainwalk har beslutat att ge en kvarts miljon kronor till förmån för forskning om hjärnan och psykisk ohälsa till forskaren Janet Cunningham vid Uppsala universitet.

Annons

Tidigare i år har även Klas Kullander och Anja Smits fått anslag på 250 000 kronor från Bissen Brainwalk som totalt under 2017 har delat ut 750 000 kronor till förmån för forskning om hjärnan, skriver Bissen Brainwalk i ett pressmeddelande.

Under tisdagen besökte de tre forskarna Köping och Köpings rådhus för att presentera sina forskningsprojekt om hjärntumör, Alzheimers sjukdom och psykisk ohälsa.

Janet Cunningham är läkare och docent i experimentell psykiatri och kommer att använda forskningsmedlen, som samlats in vid Bissen Brainwalk-promenader i Köping, Västerås och vid andra event och insamlingar, för att forska om immunsystemets roll bakom vissa former av svår psykisk sjukdom.

– Det anslag jag har tilldelats från Bissen Brainwalk är helt avgörande för våra fortsatt kliniska och prekliniska studier. Vi är övertygade om att dessa studier kan ge kunskap för förbättrad diagnostik och optimerad behandling riktad mot immunsystemet för denna nya patientgrupp. Jag vill uttrycka min tacksamhet till Bissen Brainwalk och alla de människor som bidragit till att göra detta anslag möjligt, säger Janet Cunningham.

Anja Smits, professor i neurologi vid institutionen för neurovetenskap på Uppsala Universitet och överläkare vid Akademiska Sjukhuset, forskar om nya metoder för att studera tumörinfiltration vid gliom.

Gliom har sitt ursprung i hjärnans glia celler och förekommer i olika former och elakhetsgrader. Lågmaligna gliom som förekommer i vuxenålder är långsamt men diffust växande tumörer. På grund av tumörens specifika växtsätt är det utifrån röntgenbilderna svårt att se var gränsen går mellan tumör och frisk hjärna.

Klas Kullander, professor i medicinsk utvecklingsbiologi vid Institutionen för neurovetenskap och enheten för Genetisk utvecklingsbiologi, Uppsala universitet , forskar om motverkan av minnesförlust vid demens.

De första symptomen av Alzheimers sjukdom, den vanligaste och mest kända demenssjukdomen, är dåligt minne, framför allt drabbas närminnet. För de som drabbas av demenssymptom blir förlusten av minnesfunktioner ett stort vardagsproblem. Kullanders forskning handlar om att hitta möjligheter att motverka förlust av minnesbildning vid Alzheimer sjukdom och demens.