Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bissens kamp för livet blev en folkrörelse

Förre VSK-spelaren Mathias ”Bissen” Larsson är en av de nominerade till utmärkelsen Årets västmanlänning. Beskedet gläder honom förstås – men ännu mer gläds han av att kunna åka och hämta sin dotter på dagis själv.

”Jättehäftigt” är Bissens spontana reaktion när han får reda på att han nominerats till Årets västmanlänning för sitt arbete med att sätta Köping och Västmanland på kartan med sina Bissen Brainwalk.

I fönstret berättar ett inramat diplom att Bissen numera är hedersmedlem i VSK. I trappan hänger ett par gamla bandyrör. Åren som bandyspelare är viktiga år som format den järnvilja man anar i allt Mathias gör.

Han sitter i fåtöljen bredvid braskaminen i villan i Köping. Ser pigg och glad ut, men bekänner att intervjun tidningen bokat in är ungefär så mycket som han orkar med på en dag.

– Jag har en tuff period just nu. Tillbringar massor av tid med att ligga i ett mörkt rum. Titanbollen i hjärnan trycker på och jag har ont i kroppen, berättar han.

Bissen har gått igenom en stroke och en frontalkrock men ändå hävdar han stenhårt:

– Jag har haft väldig tur.

Han ser våra frågande miner och fortsätter:

– Många skulle nog säga att jag har haft otur, men jag är lyckligt lottad. Jag har fått vård för något som hade kunnat sluta med döden. Det är för att jag vill ge tillbaka något till forskningen som jag drog i gång det här med Brainwalk.

”Brainwalk” är fruns, Emmas, finurliga namn på den promenad som från början var Bissens egen stora utmaning.

– Jag ville gå runt Köping för egen maskin på dagen ett år efter min stroke, den 27 mars 2011 alltså. Då passade jag på att utmana folk att gå med mig och samtidigt skänka 50 spänn till hjärnforskningen, berättar Bissen.

Med åren hakade först Bandysverige på och sedan har det spridit sig. I fjol blev Bissen Brainwalk en egen insamlingsfond och fick ett 90-nummer för sina insamlingar. Målet i år är att nå upp till en miljon insamlade kronor som kan fördelas till forskningsprojekt.

”Jag hämtade min dotter på dagis i dag”, skrev Bissen nyligen på Facebook och fick tusentals gillningar från alla som följer honom och vet hur mycket en sådan vardagstriumf betyder på vägen till rehabilitering.

Det skulle krävas en bok för att sammanfatta Mathias Bissen Larssons tankar kring vad som är viktigt och hur han anpassar sig efter sina förutsättningar och kämpar vidare mot nästa mål.

Mathias nämner, kanske på skämt, att han funderar på att skriva en bok. I takt med att Bissen Brainwalk sprider hans budskap, är det nog många som skulle vilja läsa den boken.

Bissen Brainwalk

Bandyspelaren Mathias ”Bissen” Larsson, 40 år, startade Bissen Brainwalk 2011, ett år efter att han drabbats av stroke.

För ett år sedan skadades Bissen och hans fru svårt i en frontalkrock.

Bissen Brainwalk är Mathias ”stora rehab”, säger han.

Brainwalk är en egen insamlingsfond med 90-konto (90 04 14-4)

Juryns motivering

”En kämpe och en förebild, som har skapat Brainwalk och gjort den till en folklig manifestation med stor betydelse för forskningen om hjärnan och dess sjukdomar. Han har fysiskt engagerat västmanlänningarna och ökat deras förståelse för en ömtålig och livsviktig kroppsdel.”