Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bjöd till möte - men ingen kom

Nio av tio av de som skriver i Wikipedia är män. I går hölls skrivarstuga för att locka fler kvinnor. Men inga kvinnor kom.

I går fick västeråsarna chansen att titta in bakom kulisserna hur Wikipedia fungerar. 

3 000 personer skriver på den svenska delen av gratisencyklopedin. Men nio av tio av de som redigerar artiklarna är män. Arrangören hade hoppats på kvinnliga besökare - men inga kvinnor kom.

– Inte den här gången tyvärr. Men det är viktigt att vi får in kvinnor. Poängen med Wikipedia är ju att ge alla människor tillgång till all världens kunskap och med nästan bara män som skribenter tappar vi en del vad gäller språk och perspektiv, säger Sara Mörtsell, utbildningsansvarig på Wikimedia Sverige.

En som däremot var på plats var Hans Silfverberg, som till vardags läser mycket på Wikipedia och ville lära sig mer.

– Jag är ofta inne och läser men när jag har försökt skriva har det försvunnit varje gång. Jag vill gärna kunna bidra själv med den kunskap jag har, säger han.

För den som vill lära sig mer om att skriva och redigera på Wikipedia finns chansen på Länsmuseet även nästa vecka.

Wikipedia

Wikipedia är ett nätbaserat, gratis uppslagsverk där vem som helst kan gå in och dela med sig av sina kunskaper i ett visst ämne.