Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund slipar argument inför valet

Sverige har lägre arbetslöshet 2010 än genomsnittet i EU- Budgetunderskottet är hälften så stort och tillväxten dubbelt så hög som genomsnittet i EU.

Annons

Det påstod Folkpartiets ledare Jan Björklund när han öppnade partiets riksmöte i Västerås på lördagseftermiddagen.

Han hänvisade till "den senaste prognosen för 2010 från EU-kommissionen och slog fast att Sverige kommer ut krisen som en av Europas ekonomiskt starkaste ekonomier.

Hans tal var uppbyggt på jämförelser med socialdemokraternas, vänsterns och miljöpartiets politik.

Största applåderna från sina egna fick han när han ställde vänsterns skolpolitik mot Folkpartiets och sa att "deras inställning är att om inte alla kan lära sig exakt lika mycket så är det näst bästa att alla lär sig lika litet. Då är detåtminstone jämlikt."

Björnklunds tal handlade också om yttrandefrihet, om individens eget ansvar, om behovet av koppling mellan forskning och näringsliv, om företagande och om rut-avdrag.

Han kom in på kärnkraften och sade att den blir en av de stora valfrågorna i höst.

Om sjukförsäkringen sade han att enskilda regler behöver justeras och att myndighetern kan göra fel i enskilda fall. Men, menade han,. det var inte bättre förut närmänniskor stämplades ut i utanförskap.

Han uttryckte skepsis mot de rödgröna partiernas kommande ekonomiska politik och siktade in sig specifikt på Miljöpartiet. För 20 år sedan, sade han, skämtade man om att MP var som vattenmeloder: gröna utanpå men röda inuti.

-Numera måste man nog säga att de är som tomater, röda rakt igenom.

Riksmötet pågår i två dagar. Syftet är att slipa argument och lägga fast strategin inför valet i höst.

Annons