Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn har setts i Västeråstrakten – för första gången på flera år: "Man ska ha respekt"

En björn sågs mellan Västerås och Tortuna på kvällen i onsdags. Unikt enligt Länsstyrelsen som manar allmänheten till lugn.

– Det är första gången som man gjort en observation av björn i Västeråstrakten under åtminstone de senaste tre åren, säger Daniel Mallwitz, inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen i Västmanland.

Det är inte första gången som björn har observerats i länet de senaste veckorna, men det här fallet är det sydligaste, enligt Daniel Mallwitz.

– För oss är det unikt med björn utanför Västerås. Annars vet vi att björn rör sig i andra delar av länet.

Behöver allmänheten vara orolig?

– ­Nej, man ska ha respekt för alla vilda djur, men man behöver inte vara rädd.

Lars Björk är jaktvårdskonsulent på JägareförbundetVästmanland:

– Egentligen gör vi ingenting. Möjligtvis följer vi rapporter för att veta om björnen är kvar i området eller om den är på genomresa så att säga. Vi är inte ute i skog och mark och letar efter den, säger han.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare- och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.