Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn i Lisjöskogen

Jägaren Pieter Panerus från Västerås hade lagt ut ärtor till vildsvinen. Men det var något betydligt större som kom ut ur skogen.

– Jag satt där på en sten, cirka 30 meter bort, och tittade när jag hörde hur det knakade till. Jag trodde naturligtvis att det var en älg men så kom den här killen fram, berättar han.

Det var en fullvuxen björn, det är Pieter Panerus säker på, att det var en hane är mer ett antagande.

Han satt så stilla han kunde och plockade upp mobiltelefonen. Det hann bli ett antal foton innan björnen upptäckte honom och snabbt försvann in i skogen.

Det är inte första gången Pieter Panerus stöter på samma björn.

– Jag har sett den vid två tillfällen tidigare, fast på ett annat ställe, en kilometer därifrån. Jag känner igen den vita ringen över ryggen.

Björnen har hållit till i området mellan väg 252 och Lisjö sedan slutet av augusti, enligt Panerus som har sina jaktmarker där.

Blev du rädd?

– Nej, inte speciellt.

Pieter Panerus antog att björnen skulle reagera likadant denna gång som när de mötts tidigare.

– Han har stuckit när jag rest mig upp och hostat eller harklat mig. Han har inte visat några tendenser till att göra skenanfall.

Kanske har björnen kommit nära människor tidigare.

Pieter Panerus tror att den är van vid människovittring eftersom det är ett område som är välbesökt av bär-plockare och svampplockare.

Att just Pieter Panerus har kunnat se björnen flera gånger kan bero på att han suttit stilla, varit tyst och att vinden blåst åt rätt håll, tror han.

Händelsen och fotografierna har tre veckor på nacken, före älgjakten. Nu är det fler jägare i skogen så det kan bli fler möten med björnen om den är kvar.

Var det roligt att se en björn?

– Självklart, men det är ju önskvärt att han inte går och lägger sig och sover här i krokarna. Vi jägare är ju mycket ute i skog och mark och man känner sig inte riktigt bekväm om man vet att det ligger en björn och sover någonstans, kanske bara i en svacka. Det är inte roligt att råka trampa på en björn och väcka den.

Pieter Panerus säger att han och hans jaktkamrater även sett en björnhona med unge i samma område. Förmod-ligen är det samma björnar som tidigare har skymtats norr om sjön Glåpen, tror han.

Pierre Ahlgren är rovdjursinventerings- och förvaltningsansvarig på länsstyrelsen.

– Vi har vandringsbjörnar som kommer ner i länet varje år så det är inte ovanligt att björn syns.

Vad ska man göra om man möter en björn iskogen?

– Man ska tänka på att ta det lugnt och backa bakåt långsamt. Sedan är det bra om man pratar stillsamt med björnen så att den är uppmärksam på att man är en människa och inte vill den något illa.