Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Nyberg: Sannfinländarna sprack när de fick regeringsansvar

Sannfinländarna kommer till SD:s valvaka

På söndag eftermiddag landar Jussi Halla-Aho och Laura Huhtasaari på Arlanda. Sannfinländarnas ledning kommer för att fira Sverigedemokraternas valseger. Det meddelade de förra veckan.

SD tog ut valsegern ännu tidigare, för Halla-Aho och Huhtasaari, Sannfinländarnas ordförande och vice ordförande, fick inbjudan till valvakan redan i juli av SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Sannfinländarna och Sverigedemokraterna är framsprungna ur vitt skilda verkligheter. Om SD är nationalsocialister som har putsat fasaden, har Sannfinländarna sitt ursprung i det landsbygdsparti som under fadern och sonen Vennamo talade för det orättvist behandlade ”folket”. Sannfinländarna betonade tidigare den här skillnaden, och ville inte sätta likhetstecken mellan de två.

Så inte längre. Nu är retoriken likadan. Det mesta är invandringens fel, åtminstone så, att de flesta problem kunde lösas om man bara slapp lägga så mycket resurser på invandringen. Europaparlamentarikern Jussi Halla-Aho vill gärna stärka den här likheten genom att skapa en nordisk, invandringskritisk allians i Bryssel.

Det här närmandet mellan Sannfinländarna och SD kan ses som ett resultat av hur övriga partier i Sverige respektive Finland har behandlat sina populistpartier.

Där är skillnaden stor; i Finland togs Sannfinländarna efter den senaste valframgången med i regeringen, i Sverige är SD utfrysta. Om ambitionen är att mota populistpartiers framfart kan man hävda att Finlands taktik var bättre. Sannfinländarna fick i regeringsposition lov att ta ansvar för verkliga beslut, och partiet sprack. Nu är det uppdelat i De blå, som sitter kvar i regeringen, men inte har något understöd i galluparna, och Sannfinländarna, som är de mer radikala och inte längre får vara med. Det sammanlagda väljarstödet har sjunkit. I Sverige växer SD hela tiden.

I och med att de nya Sannfinländarna är mer öppet invandringskritiska än de gamla åker de gärna på valvaka till Stockholm. Och i och med att SD är så ensamt i Sverige tar de gärna emot stöd utifrån. Det är upplagt för en nordisk invandringskritisk rörelse tillsammans med Dansk folkeparti.

Trots den spricka i Sannfinländarna som den finländska taktiken gav upphov till, är det ändå inte säkert att det är den enda rätta taktiken. Den populistiska strävan att få upp invandringen högt på den politiska agendan tycks vara framgångsrik i vilket fall som helst. Den har nått prispallen i den svenska valrörelsen vid sidan av vård och skola, och Finlands statminister Juha Sipilä (C) sade i lördags att folks rädsla till följd av invandringsströmmen måste tas i beaktande i beslutsfattandet.

Vill man mota populismen är det viktigaste kanske inte hur man behandlar invandringskritiska partier i regeringsförhandlingar. Viktigare är att tala om någonting annat än invandrare.

Björn Nyberg, utbytesjournalist på VLT. Ledarskribent, Vasabladet Finland.