Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn tävlar om en ärorik studieplats

17-årige entreprenören Björn Söderberg är en av elva kandidater som tävlar om titeln Årets affärskreatör, vilket ger en studieplats på Handelshögskolan.

– Jag är jättenöjd att jag kommit så här långt. Men en studieplats där skulle ge många kontakter och en chans att vara med folk som jag blir inspirerad av och som jag kan inspirera, säger den unge västeråsaren.

Med företaget Nextapp, genom Ung Företagsamhet, vann han Årets affärsplan på UF-SM. Det gav Björn Söderberg ett kvitto på hans förmåga att driva projekt.

– Det gav mig också en spark i baken att fortsätta. Men det har gett mig mer än bara checken, eftersom det var Investor som delade ut priset. Samtidigt sätter det press på mig att skriva bra affärsplaner.

Under UF-året fastnade han för företagandet. Han blev ”frälst”, som han uttrycker sig.

– Ser jag tillbaka på vad jag gjort i min barndom, kan jag koppla det till det jag gör i dag. Jag vill göra projekt hela livet, det tycker jag om mest av allt, att vara med andra som har bra idéer.

Björn Söderberg, som studerar tredje året på ABB:s industrigymnasium, är alltså en av elva kandidater som har chansen att bli Årets affärskreatör. I potten står en studieplats på Handelshögskolans kandidatprogram.

– Jag är yngst av de elva nominerade och det är också kul att det är tre från Västmanland. Och tänk att vi alla elva är som galna i idéer som jag, säger han och ler.

Men varför söker han sig inte till Handelshögskolan den vanliga vägen? Nja, säger han och skruvar lite på sig.

– Det hänger på betygen ... Om jag vinner här ger det mer än bara deras kandidatprogram, bland annat praktik och en inkubator.

– Mitt mål är att göra större förändringar i samhället, sätta avtryck på något sätt och jag hoppas att idéer föds på Handelshögskolan.

I dag driver Björn Söderberg den ekonomiska föreningen Markit, som han i april tänker ombilda till ett aktiebolag. Kärnan i Markit är bland annat arbetet med digital marknadsföring där han arbetar med ett antal handplockade unga kunniga inom sina respektive områden, allt från webbdesign och apputveckling till 3d-modulering.

– Jag vill inspirera andra, av det jag fått med mig under livet, och visa att det finns möjligheter att uttrycka sitt och förändra samhället.

– Om jag sedan lyckas kommer jag till slut göra något större med dem. Det är kul att hjälpa andra att lyckas och se deras personliga resa.

Sin egen resa in i företagsandan började när han var mycket liten. Redan vid fyra års ålder kunde han skriva.

– Jag har fått se en pack-lista som jag skrev när jag skulle sova över någonstans. Och det har hänt en hel del sedan dess ...