Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björns entusiasm följs av tusentals

En värmländsk chaufför övertalade Björn Juhlin från Kolbäck att skippa Power Meet, och i stället åka till Höljes. Den Facebook-grupp han senare startade följs i dag av närmare 11 000 personer.

Annons

Power Meet var lika självklart som det grundläggande bilintresset. Men chauffören från Torsby, som kör på Stena Stål där Björn jobbar, låg i.

– Han visste att jag gillar rally och rallycross också, så han tjatade, säger Björn.

För tre år sedan gav Björn upp och besökte Höljes, en by med 150 invånare i allra nordligaste Värmland. Efter den enfiliga bron över Klarälven insåg han att runt motorbanan samlas fans överallt där det finns en ledig fläck. Stjärnförarna kommer från hela Europa

i sina jättetrailers, och det är festivalstämning dygnet runt.

Kärlek uppstod mellan Björn, arrangemanget och de extrema bilarna som gör 0–100 km/h på 1,9 sekunder. Precis som gamla tiders Grupp B-bilar i rally. Björn åkte hem till det lantliga lugnet i Viby igen, utanför Kolbäck, och bestämde sig för att starta en grupp på Facebook.

– Det saknades en sådan, och jag ville hålla fast vid stämningen och få fler att komma till Höljes nästa gång. Presentera aktuella saker, säger Björn.

Året efter bytte Björn namn på gruppen till Höljes Rallycross (Enthusiasts of RX Höljes!).

– Vi hade 780 följare då så första målet var 800, men drömmen jämna 1 000.

Han letade ständigt nyheter och länkade till artiklar om förare eller den lilla orten. Information av alla de slag.

– Intresset är stort också

i Norge. Hälften av våra följare kommer därifrån, säger Björn.

Den 17 april 2015 anslöt sig följare nummer tusen. Sedan fick han draghjälp av speakern Gunnar Fridlund som gjorde en drive.

– När jag åkte hem från Höljes förra året låg vi på 7 700 medlemmar i gruppen. Långt över förväntan!

Det tar förstås inte slut där. Björn lägger ner minst en timme på att lägga ut flera inlägg dagligen, och medlemsantalet ökar timme för timme. Han har hjälp av två killar som godkänner nytillkomna, samt externa inlägg.

– Vi vill inte dra på oss spam och inte tillåter vi reklam heller. Det ska vara en go stämning, och aktuella inlägg. Även om det kan betyda gamla bilder och filmer, fortsätter Björn.

Fredagen den 1 juli åker han upp igen, tillsammans med fru Nina och 16-årige sonen Fredrik. Flera veckor efter att de första camparna anlänt med husvagn till Höljes. I år väntas över 50 000 åskådare.

– Jag vet faktiskt inte hur många vi kan bli i gruppen. Bara att det är mycket jobb, men också fantastiskt roligt! Och uppskattat, säger Björn.