Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BK30-duo laddar för fotbollsfest

13 juli startar U20-VM i fotboll för damer i Tyskland. På plats är BK30:s Amanda Wegerman och Malin Reuterwall, som ska hjälpa Sverige i turneringens svåraste grupp.
– Jag ska göra det så bra jag kan, säger Amanda Wegerman.

Just när vuvuzuelorna i Sydafrika har tystnat, börjar nästa stora fotbollsevenemang: U20-VM för damer i Tyskland. 22 000 biljetter är sålda till hemmanationens öppningsmatch. Sverige gör sitt första framträdande i U20-VM för damer någonsin. Och mitt i dramatiken befinner sig Amanda Wegerman och Malin Reuterwall från Västerås.

Wegerman har landslagsrutin, men detta blir hennes första stora mästerskap.

– Det är häftigt att få åka på ett VM. Man märker att det är ett VM på gång. Det är reklam på skyltar och bussar, säger hon.

Hon bor på ett hotell med resten av landslaget utanför Bielefeld, där Sverige premiär-spelar mot Nya Zeeland. Lagkamraten från BK30, Malin Reuterwall är Sveriges tredjemålvakt. Hon riktar in sig på bänken, men är nöjd ändå.

– Det är stort att få vara med. Att kunna träna med så bra spelare och se hur ett VM går till, säger hon.

För Amanda Wegermans del är chansen till spel desto större. Hon kan bli Sveriges nyckel till framgång på anfallssidan.

– Jag satsar på att få spela så mycket som möjligt. Jag vet vad jag ska bidra med, säger hon.

Uppladdningen i Tyskland har varit välorganiserad och intensiv.

– Det har varit möten, samlingar och träningar. Vi har riktat in oss på hur vi ska slå våra motståndare, utnyttja deras svagheter och se upp med deras styrkor, säger Amanda Wegerman.

En bra uppladdning kan bli värdefull för Sverige, som har lottats i VM:s på förhand svåraste grupp.

– Brasilien är bara nöjda med vinst och Nordkorea har varit i final de två senaste åren. Och Nya Zeeland är också riktigt bra, säger Malin Reuterwall.

– Det vi vet är att de har vunnit alla sina matcher i kvalet och gör mycket mål, säger Amanda Wegerman.

Hur är atmosfären runt laget jämfört med BK30?– Man blir uppassad. Det känns som att man har folk runt omkring sig som kan saker hela tiden. Man behöver inte fundera så mycket, säger Amanda Wegerman.

Att den speciella VM-stämningen har kopplat greppet om tjejerna finns det inga tvivel om.

– Det är stort. Och det är varmt och skönt, 35 grader, säger Malin Reuterwall.