Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåbandsungdom: Alkohol borde på sikt vara lika förbjudet som marijuana

I dagarna kom Carl B Hamilton (FP) med ett förslag att systembolaget skulle erbjuda hela deras sortiment på nätet med hemkörning. Men enligt Systembolagets hemsida så har de 417 butiker samt 506 ombud i hela Sverige och då har vi bara 136 städer. Nu ser jag också att Sveriges befolkning är långt ifrån jämt fördelat inom landsgränsen – men vad är egentligen syftet, mer än att förhöja servicen?

Jag läser på Facebookgruppen som är för förslaget att de jämför Systembolaget med landets pizzerior. Är det så lätt? Pizzeriorna har inte begränsade öppettider och de ägs inte av staten för att skydda Sveriges befolkning från en drog som dödar flest i trafiken, skapar mest våld och har förslavat hela jordens befolkning under ett kulturellt beroende.

Jag säger inte att alla är alkoholister, jag säger att alkohol alltid finns med i bilden – vart du än är i världen – och du har inte valt det själv. Systembolaget finns för Sveriges befolkning för att den kulturella snöbollen inte ska rulla fortare och för att vi inte ska glömma bort hur farlig alkohol är för kroppen och bieffekterna som den ger.

Det här är mina tankar om alkohol och dess effekt på människan. Blir du arg och förnärmad på att jag tycker att alkohol är fel, fundera en gång till. Varför ska den här frågan, som diskuteras i över 100 år, beröra dig så mycket? Marijuana är fel och ska vara olagligt, men alkohol måste finnas tillgängligt överallt hela tiden – annars kränker någon dig och dig förmåga att ta egna beslut. Men marijuana har också varit lagligt och använt dagligdags förr – men vi hann hindra det från att bli kulturellt betingat och självklart bland gemene människa. Kan vi göra samma sak med alkoholen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel