Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand i vardagsrum efter kvarglömda ljus – grannar hörde brandvarnare och larmade

Ett vardagsrumsbord började brinna efter att ett levande ljus lämnats när de boende i Barkarö gick till jobbet. Räddningstjänst ryckte ut efter lunch på måndagen.

Annons

TV: Se intervju med räddningsledare Stefan Eriksson

Larmet kom till SOS klockan 13.45 på måndagen till SOS om att det brann i ett flerfamiljshus i Barkarö utanför Västerås. Brandlarmet hade gått och en granne såg genom ett fönster hur det brann i vardagsrummet.

– Det verkar som det gick relativt bra. När vi kom fram var det lugnt, det hade slocknat, säger Per Larsen, inre befäl på larmcentralen.

Några större skador finns det ingen information om. Per Larsen säger att det handlar om glödskador i bordet och räddningstjänst fick hjälpa till att vädra ur.

– De boende är underrättade, de var inte hemma när det började brinna, säger Larsen som påminner om att händelsen inte är ovanlig i jultider.

Larsen lyfter en enkel regel för att undvika att levande ljus blir lämnade obevakade.

– Den som tänder är själv ansvarig för att ljuset släcks när rummet blir tomt, säger Per Larsen.

Han tipsar också om att noga välja ljusstake för att minimera risken att det börjar brinna. Förutom att välja en ljusstake i metall utan prydnader som riskerar att tända eld när ljuset brinner ner så finns speciallösningar.

– Det en anordning att sätta på ljusstaken som slår igen över veken när ljuset brunnit ner tillräckligt. Som en musfälla. Sen finns det också de ljus där man tagit bort veken längst ner så det inte kan brinna hur långt som helst, säger Per Larsen.

På måndagseftermiddagen började det brinna i en lägenhet i Barkarö efter att de boende glömt ett tänt ljus på vardagsrumsbordet.

Positionen på kartan är ungefärlig

Mer läsning