Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13-åring tog tåget från Västerås med ett kilo cannabis– två vuxna åtalas

På måndagen åtalades två män vid Gävle tingsrätt för grovt narkotikabrott. Männen ska bland annat ha hämtat flera kilo cannabis i Västerås och fått en 13-årig pojke att smuggla det till Gävle åt duon.

Annons

Åtalet som lämnades in vid lunchtid på måndagen är omfattande. Nio personer misstänks för olika brott, varav två personer, en 22-årig man respektive en 23-årig man, häktades den 16 december misstänkta för grovt narkotikabrott. Den yngre släpptes den 28 december, medan den äldre av de två fortfarande sitter häktad.

Enligt åtalet har brottsligheten pågått från juni till december förra året. Under perioden ska männen ha varit i både Västerås och Stockholm och köpt sammanlagt tre kilo cannabis. Vid ett av tillfällena ska männen ha förmått en 13-årig pojke att smuggla 965 gram cannabis från Västerås till Gävle.

Det var den 22 augusti som männen ska ha tagit med sig pojken från Gävle till Västerås för att agera kurir. Enligt åtalet ska männen först ha sett till att pojken fått narkotikan och sedan ha övervakat honom när han åkte taxi tågstationen i Västerås för att sedan åka upp till Gävle.

Åklagaren menar att brottet är grovt eftersom duon använt en 13-åring för att inte själva bli påkomna med transporten av knark.

– Han (pojken) har sagt i förhör att han fått i uppdrag att åka till Västerås och hämta narkotika. Men det ska inte ha förekommit något hot eller tvång, säger Eva Wintzell, åklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

När knarket väl kommit till Gävle ska 23-åringen överlåtit den smugglade cannabisen i olika mängder till andra personer i Gävle. Åklagaren nämner 19 olika tillfällen då överlåtelser av mindre mängder cannabis ska ha skett. Det ska främst ha planerats genom smskontakter och vid ett tillfälle har en person erbjudits att köpa ett kilo cannabis.

Polisen har kunnat övervaka 23-åringens verksamhet genom spaning och telefonavlyssning, något som får Eva Wintzell att tycka att bevisläget är gott.

– Nu har vi väckt åtal, men det är en domstol som ska döma. Men jag tycker att det är ett bra bevisläge eftersom det finns så många sms och samtal som gör att vi kan följa förvärv och överlåtelser.

23-åringen har dock inte bara begränsat sig till cannabis. Vid sex olika tillfällen ska han ha överlåtit kokain till andra personer i Gävle. Totalt handlar det om 12,6 gram kokain, men den 29 juni förra året ska han även vid ett enskilt tillfälle ha sms:at en person och erbjudit denne att köpa 20 gram kokain för 2500 kronor.

I november ska han även ha överlåtit 10 ecstasytabletter till en person i Borlänge.

Förutom de två männen som är misstänkta för grovt narkotikabrott är 23-åringes flickvän som kommer från Stockholm, misstänkt för narkotikabrott alternativt penningtvätt. Enligt åtalet ska hon ha ställt sitt bankkonto till förfogande för insättningar genom swishbetalningar vid nio tillfällen på sammanlagt 33 300 kronor.

Utöver 22-åringen, 23-åringen och hans flickvän åtalas sex personer för att bland annat ha köpt narkotika av 23-åringen.

22-åringens inblandning begränsas till händelsen den 22 augusti medan 23-åringen tyngs med fler åtalspunkter. Båda männen är dock åtalade för grovt narkotikabrott, men det är inte bara mängden narkotika som gör brotten grova.

– Det är att man använder ett barn, säger Eva Witzell.

Skulle tingsrätten gå på åklagarens linje så väntar fängelsestraff i flera år för männen.

Mer läsning

Annons