Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

44-åring frias från knivrånet på Coop – trots att han hade stöldgods i ryggsäcken

Den 44-årige mannen som åtalats för rånet på Coop den 10 februari och grov misshandel samma kväll, har fått sin dom. Han frias för rånet trots att han ertappades med stöldgodset. Däremot döms han för att ha slagit och hotat personalen – och för att ha misshandlat en man med kofot.

Annons

Det var vid 18-tiden den 10 februari som en person stal varor på Coop Forum i Västerås.

På platsen stoppades en 44-årig man som personalen misstänkte hade plockat på sig varorna. Då uppstod en hotfull situation. Personalen försökte hålla fast mannen och larmade polis. Han slog en i personalen med ett knytnävslag, sedan drog han fram ett knivliknande föremål.

– Killen var helt galen. Jag såg inte var kniven kom ifrån men helt plötsligt hade killen en kniv i handen som han viftade med, berättade ett vittne i förundersökningen.

Läs också: Mannen som knivrånade Coop och misshandlade boende har häktats

Personalen backade undan och mannen lämnade butiken till fots. Polisen letade efter den misstänkte utan resultat. Senare larmades en patrull till ett bråk på Svärdsliljegatan, inte långt från Coop-butiken, med anledning av ett bråk.

Misshandlade främmande man brutalt med kofot

Där hade samme man tagit sig in i en bostad och misshandlat en främmande man med kofot. Polisen kände igen honom som en välkänd missbrukare. Vid en kontroll visade det sig att han hade gods i sin väska som stämde överens med vad som stulits från Coop: en biff, prosciutto, två CD-skivor, skinka, ost och en fläskfilé. Det totala värdet uppgick till 665 kronor.

Läs också: Rånade Coop på kött och gav sig på en man med kofot

Mannen anhölls misstänkt för rån och misshandel – brott som han i februari åtalades för. Han har dock konsekvent nekat till rånet. I förhör har han berättat att han befann sig vid platsen, men nekat till att han tillgripit varor eller hotat personalen med kniv.

Mannen ertappades med kött, ost och CD-skivor från Coop-butiken. Bilden är från polisens förundersökning.

Ingen såg honom ta varorna

Det uteblivna erkännandet, i kombination med bristande bevis, gör att Västmanlands tingsrätt inte dömer mannen för rån. Detta trots flera omständigheter som ligger 44-åringen till last. Dels är det utrett att han och hans flickvän befann sig på Coop vid tillfället, dels anträffade polisen honom med stöldgodset senare på kvällen. Tingsrätten menar att mannens utsaga inte har blivit motbevisad av åklagaren.

Mannen har nämlingen i sitt försvar hävdat att han och en kamrat hade kommit överens om att 44-åringen skulle ta på sig att transportera stöldgodset. Det finns inga vittnen till att 44-åringen verkligen stal varorna – inte heller syns det på övervakningskameran.

Däremot döms mannen för misshandel vid två tillfällen – däribland för att ha slagit butikspersonalen – ringa misshandel vid ett tillfälle, olaga hot vid fem tillfällen och grovt hemfridsbrott.

Döms till behandling

Utöver misshandeln med kofot har mannen bland annat sparkat sin flickvän, samt hotat om att döda henne.

Han döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan – för att bli av med sitt blandmissbruk av alkohol och droger, som anses ha varit bidragande till att han begått brotten. Mannen förekommer i 27 fall i belastningsregistret och bedöms av Kriminalvården som aggressiv. Om 44-åringen i stället hade dömts till fängelse hade han fått ett år och fyra månader.

44-åringen ska också betala skadestånd till de drabbade personerna på sammanlagt 61 488 kronor, varav 5 000 kronor till en polis, 488 kr till Coop, 7 000 kronor till personal på Coop, 7 000 kronor till annan personal på Coop, 27 000 kronor till den misshandlade mannen och 15 000 kronor till den misshandlade mannens flickvän.

Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Mer läsning

Annons