Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla bevis pekade mot dem – två får fängelse för poststöld på Coop

Två 22-åriga män döms för ett inbrott på Coop Konsum Stjärnan på Bjurhovda i december 2016.

Annons

Det var natten till fredagen den 9 december 2016 som inbrottslarmet gick i butiken. Väktare och polis kom till platsen – men då hade tjuvarna redan hunnit försvinna.

Med bil hade de dragit loss ett galler, därefter krossat en ruta. Vittnen såg en bil lämna området via cykelbanor.

Med sig fick tjuvarna postpaket med innehåll som telefoner, hörlurar, spel, parfymer och kläder till ett värde av över 40 000 kronor som hade kommit till butiken och skulle lämnas ut till postkunder.

Dessutom fick tjuvarna med sig cigaretter och snus till ett värde av 20 000 kronor.Det visade sig att mottagarna av paketen oftast inte hade en aning om att de beställt några varor – någon hade beställt varor i deras namn för att säkra att det förvarades dyra saker i postpaketen innan inbrottet skedde.

Tre eller fyra personer deltog i inbrottet. För två av dem blev tiden i frihet kort – två 22-åriga män som syntes på övervakningsfilmerna och var de som med kofötter i händerna gick in i butiken.

Senare på kvällen den 9 december greps en av 22-åringarna. Han hade kläder på sig som överensstämde med bilder från övervakningsfilmer. Han hade skor vars spår överensstämde med spår från platsen. Och vad värre var – han hade från sin mobiltelefon letat reda på lämpliga namn och adresser via Ratsit och gjort beställningar på varor i deras namn. Varor som levererades per postpaket till Coop Konsum Bjurhovda.

Den andra 22-åringen var lätt att identifiera eftersom hans ansikte fastnat på bild. Det visade sig att han på uppdrag av den andre 22-åringen dagen innan inbrottet handlat kofötter på Biltema – och även där fastnat på bilder från övervakningskameror.

Båda 22-åringarna lämnade olika berättelser om vad de gjort under tiden för inbrottet och som gick ut på att de var oskyldiga och måste ha lånat ut kläder och telefoner till andra.

Tingsrätten lyssnade inte på det örat. Den 22-åring som gjort beställningarna via sin mobil döms till tio månaders fängelse. Han dömdes våren 2016 till skyddstillsyn med samhällstjänst för diverse stöldbrott, men misskötte sin skyddstillsyn trots att han lyckats skaffa ett bra jobb. Han döms därför till ett gemensamt fängelsestraff för brotten han slapp fängelse för våren 2016 och inbrottet och stölden på Coop – tio månader.

Den andre 22-åringen blev villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för bland annat grov stöld så sent som i september 2016. Han döms till fyra månaders fängelse för inbrottet och stölden på Coop och får hela sin villkorligt medgivna frihet – drygt två månader – förverkad.

De båda ska betala skadestånd till Coop på drygt 30 000 kronor. Den 22-åring som lyckats skaffa jobb hade därmed en sådan inkomst att han döms att betala tillbaka 20 000 kronor av kostnaden för sitt försvar.

Mer läsning

Annons