Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnsexdömd smugglade meddelanden till barnen i Tobleronekartonger

Den 39-årige mannen dömdes för att ha våldtagit sin styvdotter minst 500 gånger. Efter tingsrättsförhandlingen men före hovrättsförhandlingen smugglade han ut meddelanden till sina barn. Meddelandena låg gömda i kartonger med Tobleronechoklad och syftet var att hindra barnen från att vittna mot honom.

Annons

Nu döms den 39-årige mannen, bosatt på en ort i Dalarna, till ytterligare fyra månaders fängelse för brottet övergrepp i rättssak. Det straffet läggs ovanpå de sju år han dömdes till för de mycket grova och upprepade övergreppen mot styvdottern. Brotten skedde bland annat då familjen bodde i Surahammars kommun.

Som vi tidigare berättat uppdagades flera år av grova övergrepp sommaren 2015 då den i dag 39-årige mannen släpat in sin styvdotter – som vid tillfället var i tonåren – i det sovrum han delat med flickans mor. Efter det att han våldtagit henne berättade hon om det inträffade för sin pojkvän och på det viset nådde det inträffade polisen.

Den inträffade våldtäkten var dock bara en i en mycket lång rad.Styvdottern var, som vi tidigare berättat, bara i tioårsåldern när hennes styvfar började hitta på ursäkter för att lämnas ensam med henne.

Falu tingsrätt skulle senare finna det styrkt att mannen förgrep sig grovt på sin styvdotter två-tre gånger i veckan under nästan fem års tid. Sammanlagt fann rätten åtminstone 500 våldtäktstillfällen styrkta.

Mannen bestämde allt i familjen och såg till att familjen flyttade runt till många olika platser i Sverige, från Surahammars kommun, vidare till andra orter och slutligen till den ort i Dalarnas län där övergreppen uppdagades.

Därför var det svårt för såväl närstående till familjen som myndigheter att hålla kontakt.Men vuxna i flickans närhet reagerade på att allt inte tycktes stå rätt till med familjen. Exempelvis gjorde socialtjänsten i Surahammar flera utredningar under tiden familjen bodde där. Men styvdottern berättade inför tingsrätten att hon inför socialtjänsten berättade att ingenting hänt.

Det berodde på att hon redan vid unga år kände oro för modern och övriga familjen; vad skulle hända om hennes styvfar hamnade i fängelse?

Mannen uppvisade ett manipulativt och mycket dominant beteende gentemot övriga familjen och det beteendet fortsatte han med:

Barnens mor upptäckte efter en tid då 39-åringen satt häktad att breven han skickade hem till sina och kvinnans gemensamma barn hade ett mycket olämpligt och manipulativt innehåll.

Men han skickade inte bara brev utan även choklad. En dag kom kvinnans och mannens gemensamma barn inrusande för att visa lappar som barnen fått, instuckna i Tobleroneförpackningarna.

Exempelvis stod det "Blir jag dömd tas allt ifrån både er och mig för familjen kostar det ca en miljon i skillnad om jag blir dömd eller inte".

Och "Dvs döms jag försvinner allt. Fri blir det massa med pengar till familjen. Skiljer över en miljon. (Kvinnans namn) ljuger och får betala dyrt för det".

39-åringen åtalades särskilt för lapparna – och nu har såväl Falu tingsrätt som Svea hovrätt kommit fram till att lapparna bara varit ett försök från styvfaderns sida att hindra sina barn från att vittna till hans nackdel. Straffet blir fyra månaders fängelse utöver de sju år han tidigare dömts till.

Mer läsning

Annons