Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för västmanlänningar som försökte lura staten på 1,4 miljoner

I ett försök att rädda ekonomin hittade en västeråsare på att han hade haft flera anställda – för att på det viset lura staten att betala ut lönegaranti när hans företag gick i konkurs. Anhöriga och vänner i bland annat Västerås och Kungsör ställde upp genom att hitta på att de jobbat på företaget.

Annons

En 32-årig man i Västerås insåg att hans företag skulle gå i konkurs. Han beslutade att ta hjälp av släkt och vänner för att på olika vis komma åt kontanter.

Planen var att tillsammans med en 29-årig man från Västerås, som suttit som suppleant i företaget, uppge att tolv personer hade varit anställda. De ville därmed göra anspråk på lönegaranti, vilket innebär att löner betalas ut från staten till de anställda när arbetsgivaren går i konkurs.

I december 2014 var företaget försatt på obestånd och kunde inte längre betala skulder. Underskottet låg på över en miljon. Det gick i konkurs i början av 2015.

Läs också: Fuskade med självscanningen på Ikea – åkte dit för stöld

Hade uppsåt att luras

Den 32-årige västeråsaren förde över drygt 300 000 kronor av företagets tillgångar till de falskt anställda för att det skulle se ut som om de hade fått löner. Pengarna hade han fått genom att skicka en falsk faktura. Han förmådde sedan de anhöriga att ta ut pengarna och ge tillbaka dem till honom och 29-åringen kontant.

Mannen hade aldrig några anställda. Totalt rörde det sig om en summa på 1,4 miljoner kronor som han försökte få staten att betala genom de felaktiga uppgifterna.

Några av de tolv personerna misstänks inte för brott. Det finns inte bevis för att de har varit med på bedrägeriförsöket. Sju personer har däremot bevisligen deltagit genom att ljuga om sin anställning. De är hemmahörande i Västerås, Kungsör, Uppland och Västergötland.

Flera har nekat – men inte kunnat förklara omständigheterna

Som bevis finns bland annat sms-konversationer mellan de inblandade – där en av dem instrueras om hur hon ska agera för att få ut en större summa pengar. Dessutom har personerna under samma tid som de uppgett att de varit anställda i företaget också varit anställda och fått lön från andra arbetsgivare.

En Kungsörsbo har berättat att 32-åringen frågade honom om han ville tjäna lite pengar, vilket han ville. Han godkände därför att 32-åringen skrev under ett avtal i hans namn. Därefter blev han instruerad om vad han skulle säga om konkursförvaltaren kontaktade honom. Han skrev också in sig på Arbetsförmedlingen på uppmaning av 32-åringen.

32-åringen och 29-åringen döms för grovt försök till bedrägeri och brukande av falsk urkund. 32-åringen döms också för grov oredlighet mot borgenär. Tingsrätten dömer 32-åringen till ett år och tre månaders fängelsestraff på grund av den omfattande planeringen och det faktum att han involverat ett stort antal andra personer. 29-åringen döms till ett års fängelse.

Övriga sex döms till villkorlig dom att betala dagsböter för försök till bedrägeri. Två av dem ska betala 19 500 kronor, resterande ska betala 12 500, 10 000, 8 000 respektive 5 500 kronor.

Mer läsning

Annons