Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friande dom: Sonens anklagelser mot sin pappa kan ha varit lögner

En 59-årig man från Västmanland anklagades för att ha misshandlat sin son dagligen. Tingsrätten tror dock att det röra sig om lögner från pojkens håll.

Annons

En son har anklagat sin far för misshandel vid upprepade tillfällen. Pojken på bilden har ingen koppling till fallet.

En 59-årig man har åtalats för grov fridskränkning för att ha misshandlat sin son. Barnet har bland annat uppgett att hans pappa höll honom i luften någon minut och sedan släppte honom så att han landade på rumpan. Vidare har han sagt att han blivit slagen på kinden med en gaffel.

Sonen har beskrivit sin far som "sjuk i huvudet" och sagt att han inte vill bo kvar hos honom. Västmanlands tingsrätt anser dock att det finns omständigheter som kan tyda på att sonen har ljugit. Det har framkommit uppgifter i utredningen om att pojken har vissa problem, vilket gör att brotten som han har berättat är svårbedömda för tingsrätten.

Enligt 59-åringen har han och sonen en god relation. Han har nekat till anklagelserna, utöver en händelse vid frukostbordet då han slog sin son med en gaffel. Sonen åt ovårdat och 59-åringen sade till honom flera gånger. Sista gången han sade det viftade han till med sin gaffel som råkade träffa sonen på munnen och hakan, vilket inte var hans avsikt. Tingsrätten godtar den förklaringen.

Som övrig bevisning finns bland annat flera vittnesmål från när 59-åringen har synts slå ut med öppen hand mot sonens bakhuvud och sagt "kom så går vi" eller "är du dum eller". Även detta har 59-åringen erkänt att han gjort – men han har beskrivit att han endast "svischat till" mot bakhuvudet när sonen uppträtt olämpligt. Tingsrätten anser det vara klarlagt att 59-åringen gjort så, på skämt eller som tillrättavisning, men ifrågasätter att det skulle röra sig om misshandel. Tingsrätten friar därför 59-åringen från samtliga åtal.

Mer läsning

Annons