Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde rattfull för att tvätta sin mammas bil

Västeråsaren var nere i Småland för att fira jul med släktingar. Efter några julöl och julgroggar fick han en dålig idé.

Annons

Dagen före julafton 2016 var en man från Västerås i Småland för att fira julhelgen tillsammans med sin släkt där.

Under dagen fick västeråsaren i sig fyra-fem starköl och en och annan gin&tonic. Han fick dock för sig att han skulle göra något snällt för sin mamma dagen innan jul. Han valde att åka och tvätta hennes bil. Inte så klokt med tanke på att han druckit rejält med alkohol.

Efter ett par kilometers bilfärd stod polisen vid vägkanten och hade kontroll. Västeråsaren blåste positivt i sållningsinstrumentet för alkohol i utandningsluften och noggrann kontroll visade motsvarande 1,46 promille, väl över gränsen för grovt rattfylleri.

Efter händelsen ångrade västeråsaren sig djupt. Han såg till att självmant ta kontakt med missbruksenheten och började äta antabus.

Inför rätta vid tingsrätten nere i Småland berättade västeråsaren att han vid tillfället för körningen mådde dåligt och var sjukskriven, vilket kan ha påverkat hans omdöme.

Normalstraffet för grovt rattfylleri med motsvarande promillehalt som västeråsarens är fängelse i en månad. Tingsrätten fann dock att den tidigare – med undantag för en fortkörning – helt ostraffade västeråsaren kan slippa fängelse, främst för att han själv sett till att ta tag i sin situation och sitt missbruk.

Han döms till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.

Transportstyrelsen avgör i ett separat ärende framtiden för hans körkort.

Mer läsning

Annons