Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstidsdömd bröt höften – får mer ersättning från staten

Fick blackout och ramlade i sin cell på Salberga. Staten höjer nu ersättningen jämfört med tidigare beslut.

Annons

Den i dag 63-årige mannen är dömd till livstid efter att ha överbevisats om att ha mördat sin före detta flickvän i Göteborg år 2002. Han har också dömts för mordförsök mot sin före detta hustru.

Under tiden i fängelse har han flera gånger råkat ut för skador och sjukdom.

Mannen har sedan tidigare en stroke som gjort honom halvsidesförlamad, det har han använt som argument för att få nåd, alternativt få sitt fängelsestraff tidsbestämt, hittills utan framgång.

År 2013 råkade 63-åringen ut för en olycka i sin cell på Salberga. Vad som hände vet han inte, han vet bara att han sträckt sig efter sin krycka varpå det svartnade för ögonen.

När han kom till sans hade han brutit lårbenshalsen, vilket krävde operation och ny höftled.

Fångar som skadas på anstalt genom olycksfall har rätt till ersättning från staten. Tidigare har statliga Kammarkollegiet, som har hand om sådana här ersättningskrav, beslutat att betala ut 36 000 kronor för den sexprocentiga invaliditet fallet beräknades ha orsakat.

63-åringen överklagade och menade att han ådragit sig större besvär och invaliditetsgrad än vad Kammarkollegiet tidigare beslutat. Kammarkollegiet lät en ny läkare titta på saken och kom fram till att 63-åringen hade rätt; han har numera sju procents invaliditet och dessutom var den akuta sjuktiden en månad längre än vad tidigare läkare ansett.

Alltså får 63-åringen ytterligare ersättning som Kammarkollegiet beräknar till 13 400 kronor. Sammanlagt har alltså 63-åringen fått 49 400 kronor i ersättning för sina besvär.

Mer läsning

Annons