Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lukten avslöjade cannabisodlare – döms till fängelse

Polisen fick ett tips om att det luktade konstigt i ett trapphus i Skinnskatteberg. Lukten visade sig komma från en cannabisodling. Nu har odlaren, en man i 30-årsåldern, dömts till fängelse.

Annons

Det var i november som polisen tog sig till det aktuella trapphuset och de kunde genast identifiera den särpräglade lukten av cannabis.

Utrustade med ett beslut om husrannsakan tog de sig in och hittade en cannabisodling, diverse torkade växtdelar från cannabis, ett knappt gram amfetamin och några gram narkotiska svampar.

Mannen som bodde i lägenheten greps och förhördes och det visade sig att cannabisen, då den torkat, vägde över 1,6 kilo.

Dessutom hittades 25 000 kronor i kontanter och polis och åklagare slöt sig till att odlandet inte bara skett för eget bruk – kontanterna och mängden narkotika tydde på försäljningsverksamhet.

Skinnskattebergsbon åtalades vid Västmanlands tingsrätt.

Inför rätta förnekade han att han odlat för att sälja, att cannabisodlingen var hans "plan B" som han tänkt använda för att komma tillrätta med sina psykiska problem.

Han menade också att endast 300 gram av odlingen skulle kunna komma till användning. Pengarna var en kontantbuffert som han lagt upp för att kunna stå emot dåliga tider.

Tingsrätten fann att Skinnskattebergsbon skulle fällas till ansvar för hela knarkodlingen. Däremot fann inte rätten några spår av narkotikaförsäljning i några av de tre telefoner som beslagtagits från honom. Därför frias han från misstankar om att ha haft för avsikt att sälja narkotikan.

Straffvärdet för knarket beräknade tingsrätten till åtta månaders fängelse, och det blir också straffet.

Eftersom mannen frias från misstankar om att ha sålt narkotika beslagtas inte kontanterna; åklagaren har inte lyckats bevisa att de är inkomst från brott.Han måste dock använda drygt 8 000 kronor för att betala delar av kostnaderna för sitt försvar.

Mer läsning

Annons