Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man frias i misshandelsmål – teknisk bevisning saknas och uppgifter ifrågasätts

I två månader satt en man häktad mot sitt nekande misstänkt för en brutal grov misshandel. Nu frias mannen av Västmanlands tingsrätt. DNA-spåren på brottsplatsen kom inte från honom.
En medåtalad döms till fängelse i ett år och tre månader.

Annons

En natt i februari blev målsäganden misshandlad i sin lägenhet i Fagersta. Han har i polisförhör och vid rättegången uppgett att han hade gått och lagt sig då de två männen, även de från Fagersta och i cirka 40- respektive 20-årsåldern, trängde sig in och misshandlade honom. Även en kvinna ska ha varit i deras sällskap.

Enligt rättsintyget hade mannen blödningar under båda ögonen och omfattande blåmärken över kroppen när han undersöktes. Dessutom flera hudavskrapningar.

Den äldre mannen, som nu friats av Västmanlands tingsrätt, skulle enligt målsäganden ha utdelat både sparkar och slag. Mannen har bestämt nekat till all inblandning i misshandeln och till att han över huvud taget befunnit sig på platsen. Tingsrätten konstaterar att inget av de DNA-spår som säkrats från lägenheten kommer från honom. Kammaråklagare Carin Lantorp lyckades inte övertyga tingsrätten om att mannen var skyldig.

Två män var åtalade för den brutala misshandeln mot en Fagerstabo i dennes lägenhet. Nu frias en av av männen som nekat till brottet och hävdat att inte varit i bostaden av Västmanlands tingsrätt.

Tingsrätten konstaterar dessutom att flera av målsägandens uppgifter framstår som märkliga. Bland annat har han inte kunnat lämna någon förklaring till varför tre för honom helt okända personer plötsligt skulle bryta sig in i bostaden och utan synbar orsak misshandla honom.

"Dessa omständigheter framstår som märkliga och de reser frågetecken om målsäganden verkligen berättat allt eller om han undanhållit uppgifter" står att läsa i domen. Två specfika exempel som nämns i domen är att hans uppgifter vid förhandlingen avviker från vad han berättat under förundersökningen samt det faktum att såväl den yngre mannen som kvinnan sagt att han hade erbjudit dem möjlighet att sova där.

Under två och en och en halv månad har mannen suttit frihetsberövad på grund av brottsmisstanken. Om den friande domen vinner laga kraft kan han begära ersättning från staten för den tiden.

Tingsrätten för i domskälen även ett resonemang kring polisens förhörsmetoder. Kvinnan som inledningsvis var medmisstänkt för ett annat brott uppgav i ett polisförhör att mannen visst varit med i lägenheten. Kvinnan har fått förhöret uppläst och godkänt det. Tingsrätten nämner bland annat att det inte framgår hur kvinnan ska ha berättat det och att det i förhöret inte framgår om det skett genom ledande frågor. Oklarheten gör att tingsrätten inte ger polisförhöret något högt bevisvärde.

Den yngre mannen har erkänt att han misshandlat mannen, men att den inte varit i den omfattning som omfattas av åtalet samt att han var ensam gäringsman. . Han döms även för olaga hot mot en person i Fagersta i mars 2016 som han känt sig lurad av i samband med en bytesaffär.

Det olaga hotet ska ha bestått i att mannen riktat en kniv mot målsäganden samt sagt till denne ska passa sig samt "jag har stuckit kniven i någon tidigare" eller liknande. Sammanlagt döms mannen till fängelse i ett år och tre månader. Han ska även utge skadestånd till de två målsägandena med 17 000 kronor respektive 10 000 kronor.

Däremot ogillar tingsrätten en åtalspunkt rörande rån.

Mer läsning

Annons