Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlade sin särbo med boxhandskar – döms till sluten psykvård

En 25-årig man från Stockholmstrakten döms av Attunda tingsrätt till sluten psykiatrisk vård sedan han misshandlat sin särbo, en kvinna från Västerås, grovt vid flera tillfällen.

Annons

Mannen och kvinnan träffades för flera år sedan och har i omgångar bott hos varandra kortare perioder – ibland hon hos honom i Stockholm, ibland han hos henne i Västerås.

En höstdag 2016 tillkallades ambulans till mannens bostad i Stockholmstrakten. Mannen hade ringt SOS Alarm och kvinnan visade sig ha en skada på struphuvudet. Hon hade också flera blåmärken i ansiktet och över flera kroppsdelar, diverse skrapsår och flera skador som uppenbart var äldre.

Misstankarna kom att riktas mot 25-åringen. Det visade sig att han den aktuella dagen, hög på narkotiska preparat, börjat misshandla sin särbo oprovocerat. Han gick till och med och hämtade ett par boxhandskar som han tog på sig – han tränade vid tillfället boxning och kampsport som hobby – och fortsatte misshandeln.

Han slog henne med jabbar mot kroppen och hårda slag i bakhuvudet. När han upptäckte att hon blev medvetslös kom han till sans och ringde ambulans.

Under polisutredningen visade det sig att vid flera tillfällen tidigare gjort sig skyldig till ytterligare fall av våld mot kropp och huvud på sin särbo, såväl i hans som i hennes bostad. Bland annat hade han slagit henne på nyårsafton 2015-2016 i hennes bostad i Västerås.

Inför rätta vid Attunda tingsrätt erkände 25-åringen stora delar av våldet. Tingsrätten fann honom skyldig till ett fall av grov misshandel – det tillfälle då ambulans tillkallades – och ytterligare två fall av misshandel "av normalgraden".

Attunda tingsrätt kom fram till att straffet för en frisk vuxen person motsvarade åtminstone ett och ett halvt års fängelse. Men under utredningens gång inhämtade tingsrätten ett rättspsykiatriskt utlåtande som visade att 25-åringen begått brotten "under påverkan av en allvarlig psykisk störning".

Rätten menar att 25-åringen visserligen begick den grova misshandeln under ett självförvållat narkotiskt rus, men hans bakomliggande psykiska problem är sådana att rätten inte kunde döma till fängelse.

Straffet blir sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det betyder att även om läkare någon gång i framtiden skulle anse att 25-åringen tillfrisknat från sin psykiska sjukdom, så måste en förvaltningsdomstol avgöra om 25-åringen ska överföras till öppnare psykvård eller släppas fri.

Han ska dessutom betala skadestånd till kvinnan med 74 800 kronor.

Mer läsning

Annons