Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reste hem från Thailand – med knivar och anabola steroider i bagaget

En 23-årig man från Västerås har dömts till dagsböter för smuggling.

Annons

I februari 2016 hade 23-åringen varit på semester i Thailand, planet landade på Arlanda och 23-åringens väska dök upp på bagagebandet. Så långt allt väl.

Problemen började i tullen.Det visade sig nämligen att 23-åringen hade tre stiletter, en springkniv, två laserpekare och 100 tabletter anabola steroider i bagaget. Samtliga förbjudna att införas till Sverige.23-åringen åtalades vid Attunda tingsrätt, rätten närmast Arlanda, för smuggling.

Inför rätta försvarade sig 23-åringen med att han köpte knivarna på en marknad i Thailand, att han tänkt ge en av knivarna i gåva och ha de andra knivarna som prydnader därhemma. Laserpekarna var av en liknande modell som säljs i Sverige och han kontrollerade inte vilken effekt de hade.

Vad beträffar tabletterna handlade han dem på ett apotek där han, enligt vad han själv sade, frågade efter tabletter som förbränner fett eftersom han tyckte att han gått upp i vikt under sin semester och tänkt styrketräna på allvar när han kom hem.

Attunda tingsrätt konstaterar att 23-åringen borde veta att det är förbjudet att inneha och införa sådana stiletter och sådan springkniv som han försökte föra in i Sverige. Han borde också ha misstänkt att tabletterna innehöll något förbjudet, i alla händelser hade han inte behövt köpa tabletterna i Thailand om han nu tänkt ta dem i samband med styrketräning hemma i Sverige – här finns ju fullt lagliga medel att köpa.

En oenig tingsrätt friar dock 23-åringen för införseln av laserpekare då det inte kunde sägas absolut säkert att han borde ha insett att just de laserpekarna var förbjudna i Sverige. En av nämndemännen ville fälla 23-åringen.

Straffet för de smugglingsbrott 23-åringen fälls för blev 100 dagsböter à 170 kronor, sammanlagt 17 000 kronor. Han får inte tillbaka de saker som tullen beslagtog.

Mer läsning

Annons