Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spred sin mors aska vid sommarstugan – döms till dagsböter

Sonen skötte om sin gamla mor tills hon dog. Mamman ville vila vid sin älskade sommarstuga, och det såg sonen, en man från Köping, till. Men han följde inte lagen.

Annons

Vintern 2014 hade den gamla kvinnan avlidit och kremerats. Mannen hämtade ut sin mors aska i en urna från kyrkogårdsförvaltningen när kremeringen skett.

Innan så kan ske måste visst pappersarbete utföras. Kyrkogårdsförvaltningens medarbetare var fundersam över det faktum att det inte stod angivet var gravsättningen skulle ske. Gravsättningen skulle ske i naturen enligt sonen, men medarbetaren undrade om tillstånd fanns från länsstyrelsen, vilket är ett krav för att urnan ska lämnas ut.

Diskussion uppstod om detta, men när medarbetaren distraherades tycks mannen ha tagit med sig urnan ändå och lämnat kyrkogårdsförvaltningen, som är belägen på en ort utom länet.

Han åtalades för brott mot griftefriden vid den ortens tingsrätt.

Inför rätta försvara sig mannen med att han efter bästa förmåga försökt uppfylla sin mors önskan, dels genom att sköta om henne under hennes sista tid, och dels uppfylla hennes önskemål om vad som skulle ske med hennes aska efter döden.

Askan ströddes ut vid moderns älskade torp långt inne i skogen på flera kilometers avstånd från närmaste granne.

Hans version av vad som skedde på kyrkogårdsförvaltningens kontor skilde sig från förvaltningens medarbetares version, men tingsrätten anser att mannen blev upplyst om att tillstånd krävdes från länsstyrelsen och att han därför medvetet flyttat askan utan att ha tillstånd.

Därför döms Köpingsbon för brott mot griftefriden. Det är ett brott som har straffskala från böter upp till två års fängelse.

Men något strängt straff blev det inte fråga om. Tingsrätten tycks ha uppfattat omständigheterna i fallet som mycket förmildrande.

Rätten uttryckte sin åsikt på formell juristsvenska:

"Med hänsyn till vad som framkommit om (Köpingsbons namn) bevekelsegrund för att flytta askan anser tingsrätten att straffvärdet för gärningen ligger på bötesnivå. Straffet ska bestämmas till 40 dagsböter om 50 kr."

Mannen döms alltså till en av de lägsta möjliga dagsbotsnivåerna som finns att tillgå, endast tio dagsböter över straffminimum. Tillsammans med den obligatoriska avgiften till brottsofferfonden blir kostnaden för mannens brott 2 800 kronor.

Mer läsning

Annons