Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: 20-åring åtalas för mordet på Östermalmsgatan – "Det blev en kamp om kniven"

Artikel 18 av 37
Knivdådet på Östermalmsgatan
Visa alla artiklar

Den 20-årige man som suttit häktad för mord i ett trapphus på Östermalmsgatan i november åtalades på måndagen för mord alternativt synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Annons

Enligt åklagaren började den misstänkte och offret, en 30-årig man, bråka på en ungdomsfest där man firade en 15-årings födelsedag. Bråket urartade dock och det ska ha lett till att 20-åringen tog fram sin kniv i trapphuset.

– Det blev en kamp om kniven, berättar kammaråklagaren Carl-Johan Norström som lett förundersökningen.

Hör kammaråklagare Carl-Johan Norström berätta om vad som ledde till 30-åringens tragiska död.

Carl-Johan Norström avslöjar också att 20-åringen hade med sig kniven för att försvara sig.

För pluskunder: Flest knivar tas i centrum och på Erikslund: "Det är klart att det finns för mycket kniv därute"

I åtalet yrkar åklagaren i första hand på att 20-åringen uppsåtligen mördat den 30-årige mannen genom att hugga, sticka, trycka eller skära honom flera gånger med en kniv i ansiktet och på halsens vänstra sida.

Gärningsmannen ringde själv till 112 efter dådet.

20-åringen: Shit jag tror jag har dödat någon.Larmoperatören: Vad sa du?20-åringen: (Gråter) Shit. Kan du skicka... kan du... Snälla kan du bara skicka en polisbil hit.

Här kan du läsa allt om det misstänkta mordet på Östermalmsgatan.

I andra hand menar åklagaren att den misstänkte uppsåtligen har misshandlat 30-åringen med kniven och att misshandeln ska bedömas som synnerligen grov med anledning av dels "skadornas svårighetsgrad och omfattning vilken orsakat NN:s död och dels till att XX (den misstänkte) får anses ha visat synnerligen hänsynslöshet."

Åklagaren yrkar också i andra hand på att 20-åringen har vållat 30-åringens död med kniven och att "gärningen är att bedöma som grovt brott med hänsyn till att gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag från XX (20-åringen)".

Av åtalet framgår också att personer vittnat om att den misstänkte och offret bråkade under en festen i lägenheten innan mordet.

Det var på morgonen söndagen den 13 november som en 30-årig trebarnsfar hittades knivskuren till döds i ett trapphus på Östermalmsgatan i Västerås.

En 20-årig man anhölls och häktades på sannolika skäl för mord. Han har erkänt att det var han som höll i kniven och utdelade de dödande knivhuggen, men han har hela tiden hävdat att han handlade i självförsvar.

De båda männen ska inte ha känt varandra sedan tidigare, men befann sig innan det misstänkta mordet på samma fest, i en lägenhet i huset.

Rättegången börjar 17 februari.

Alla artiklar i
Knivdådet på Östermalmsgatan