Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersköterska gjorde 130 otillåtna sökningar i journaler – åtalas för dataintrång

Under ett års tid gjorde sköterskan över hundra otillåtna slagningar gällande patienter på en vårdinrättning i Västerås. Nu har hon åtalats.

Annons

Det som står i patientjournalen skyddas av sekretess, det vill säga alla uppgifter ska skyddas mot att obehöriga får tillgång till dem och kan sprida dessa.

Det var när kvinnans arbetsgivare, en vårdinrättning i centrala Västerås, gjorde en kontroll av vilka slagningar som hade gjorts i datorerna under 2016 som brotten upptäcktes.

Det visade sig att undersköterskan under ett års tid hade gjort närmare 130 otillåtna sökningar i patientjournaler. Kvinnan, som är i 30-årsåldern, har nu åtalats för dataintrång.

Enligt åklagaren hade undersköterskan ingen rätt att titta i patientjournalerna då hon varken deltog i vården av patienterna som hon kollade upp. Hon behövde inte heller uppgifterna i journalerna på något annat sätt i sitt arbete. Kvinnan har också medgett att hon kände till vilka sekretessregler som gällde på vårdcentralen.

Då varje slagning i en patientjournal registreras finns nu en logg-fil av de otillåtna slagningarna på vårdinrättningen med bland åklagarens bevisning mot kvinnan.

Mer läsning

Annons