Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggställning har rasat över järnvägsbro i Ludvika – sexton personer skadade

Det har skett ett ras vid en järnvägsbro i centrala Ludvika. Räddningstjänsten, sju ambulanser samt två helikoptrar larmades till platsen. Totalt sexton personer har skadats, varav fem allvarligt.

Annons

Vid klockan 14.09 på torsdagen kom ett larm om ett ras/skred i Ludvika.

Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm skulle det handla om en bro på Kajvägen, som går över järnvägen, som har rasat.

Det har dock visat sig att det handlar om en byggställning vid ett brobygge som rasat, enligt uppgift till SVT Dalarna på grund av att fundamentrör vikt sig.

Ludvika räddningstjänst samt deltidsbrandkåren larmades till platsen tillsammans med sju ambulanser och två helikoptrar.

– Det är väldigt mycket resurser. Initiala uppgifter är att det ska vara tio personer som kan vara skadade, berättade regional produktionsledare vid SOS Alarm.

Stefan Wickberg, pressinformatör vid polisen Dalarna, sa följande till Expressen strax efter olyckan.

– Det ligger folk under rasmassorna, det kan vara ett flertal.

Vid 15.30-tiden uppgav dock kommunen till Expressen att ingen längre skulle finnas under rasmassorna.

Enligt Landstinget Dalarna ska tolv personer ha skadats, varav fyra allvarligt. Polisen uppger dock att det handlar om sexton personer som skadats varav fem allvarligt.

Fyra personer har förts till Falu lasarett med ambulans och en person har förts med helikopter till Örebro Universitetssjukhus. De lindrigt skadade har besökt sjukhuset i Ludvika. En del av de lindrigt skadade har inte behövt uppsöka sjukhus överhuvudtaget, meddelar polisen.

Det ska enligt Landstinget Dalarna handla om kross-, klämskador och trauma.

Enligt polisen ska det bara vara personer som jobbat med bygget som skadats – inga utomstående.

Det hela klassas som en allvarlig händelse. Falu lasarett är satt i förstärkningsläge och regional sjukvårdsledning är inkallad.

Polis har spärrat av området i väntan på teknisk undersökning.

– Nu är det en brottsplats, en arbetsplatsolycka, så det är avspärrat. Det kommer att komma tekniker till platsen så fort som möjligt för att utreda vad som har hänt, säger polisens insatschef Martin Mullback.

Kommunen håller på att samla en så kallad POSOM-grupp, vilka arbetar med krishantertering i samhället i olika situationer.

– Kommunen håller just nu på att ringa in medlemmar i gruppen. Här ingår då folk som är vana att ta hand om den typen av behov som kan uppstå vid en sådan här kris. Det kan handla om sociala behov, folk från kyrkan och så vidare, säger Henrik Schmidt, kommunikatör vid Ludvika kommun

Texten uppdateras

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning