Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cruisare slipper böta  - fast bilen var överfull

Att köra med överfullt fordon på Power Meet sommaren 2011 kunde ha kostat en cruisare 500 kronor i böter. Mannen valde att överklaga ända till Hovrätten – och vann.

Annons

Tre personer i hytten och två på flaket. Så många åkte i mannens pickuplastbil den där dagen i juli förra året. Egentligen får bilen bara ha två passagerare, så när polisen såg ekipaget, stoppades det vid Vegagrillen på Köpingsvägen. Den då 32-årige föraren och fordonsägaren vägrade dock skriva under polisens bötesföreläggande.

Ärendet gick till Västmanlands tingsrätt, som gick på polisens linje och dömde föraren att betala böterna.

Han vägrade dock att godta domen, utan påpekade att det finns ett undantag från bestämmelserna om antalet passagerare under studenttåg och karnevaler. Cruisingen är ett sådant evenemang, menade mannen och hans advokat och överklagade till Svea hovrätt.

Polisen som bötfällde föraren håller fast vid sin tolkning av lagen. Han håller med om att man kan ha en ”snällare bedömning” under själva cruisingsvarvet, men enligt hans rapport var den egentliga cruisingen över när han klockan tre på natten stoppade och bötfällde mannen.

När Hovrätten nu i sin dom går emot Västmanlands tingsrätt och kammaråklagare Ann-Sofie Wilhelmsson, konstaterar man att polisen inte satt någon tidsgräns för hur länge cruisingen skulle få pågå i sitt tillstånd för arrangemanget och att undantaget därför kan sägas ha gällt ännu klockan 03.00. Föraren slipper böta.

Mer läsning

Annons