Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God affär blevfängslande dyr

Den 50-årige mannen hade en bra affärsidé – men skötte inte bokföringen och betalade inte skatt. Nu har han dömts till fängelse.

Annons

Mannen ägnade sig under år 2006-2008 åt en verksamhet som i korthet innebar att han fick varor gratis eller mot en mindre kostnad, varpå han senare sålde samma varor till marknadsmässiga priser.

På det sättet sålde mannen för åtminstone sju miljoner kronor plus moms under de aktuella åren – men bokförde inte en krona och skickade inte in någon självdeklaration, enligt åklagaren borde han taxeringsåren 2007-2009 ha betalat 1,7 miljoner i skatt för sina personliga inkomster.

Till slut hann Skatteverket och polisen i kapp.

Inför Västmanlands tingsrätt förklarade 50-åringen att han förstått att han borde ha bokfört försäljningen, men eftersom han inte hade några inkomster ”på papperet” blev det helt enkelt inte av. Inkomsterna gick till levnadsomkostnader och spel på hästar, enligt mannen.

Västmanlands tingsrätt ansåg att mannen, som även tidigare bedrivit näringsverksamhet – borde ha förstått att han var bokföringsskyldig och skyldig att lämna in självdeklaration och dömer honom därför till ett år och åtta månaders fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Han döms också till fem års näringsförbud – alltså förbud att starta eller driva företag.

Förutom fängelsestraffet har 50-åringen också skatteskulder och andra skulder på drygt fyra miljoner kronor.

Mer läsning

Annons