Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbrukade smärtstillande – får inte längre köra bil

En 34-årig man från Västerås mister körkortet sedan han konstaterats missbruka kraftigt smärtstillande medicin i kombination med ångestdämpande.

Annons

Hösten 2015 upptäckte en läkare att den i dag 34-årige mannen hade spår av en kraftigt smärtstillande receptbelagd medicin i kroppen, dessutom hade han spår av ångestdämpande medicin i kroppen, även den medicinen var receptbelagd.

34-åringen hade inget recept på någon av medicinerna.

Inför läkaren berättade 34-åringen att han använt medicinerna illegalt under fem år.

Våren 2016 visade nya prover att 34-åringen fortsatt använda smärtstillande medicin som han inte hade recept på.

Rapport gick till Transportstyrelsen som i slutet av 2016 beslutade att återkalla 34-åringens körkort eftersom han uppenbarligen var inne i ett missbruk.

Det överklagades av 34-åringen. Han sade att han kommit tillrätta med sina besvär under 2016.

Det hjälpte inte. Förvaltningsrätten i Uppsala konstaterar att den som visat sig ha ett pågående missbruk av alkohol, narkotika eller narkotikaklassad medicin inte kan ha körkort så länge man inte kan "verifiera varaktig nykterhet" och läkare menar att prognosen är god.

34-åringen mister alltså sitt körkort. Vill han ha tillbaka det måste han genomgå provtagning med kort varsel vid flera tillfällen under en längre period. Visar de proverna drogfrihet och anser läkaren att hans prognos är god, så kan han återigen få körkort.

Mer läsning

Annons