Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördare överklagar straff

Den 50-årige man som i juni dömdes till tio års fängelse för att ha mördat en vän på Råby överklagar sitt straff.

Annons

50-åringen yrkar genom sin advokat Per Svedlund att han bör dömas för dråp, och att han under alla omständigheter ska dömas till ett kortare fängelsestraff.

50-åringen anser att det fanns omständigheter vid dödandet - att han en stund före gärningen fått stryk av den 48-årige man som han senare högg med kniv, samt att han vid tiden var nerbruten av sorg efter en anhörigs död - som gör att det bör rubriceras som dråp och därmed ge mildare straff.

Kammaråklagare Lars Folkunger anslutningsöverklagar och yrkar på ett längre fängelsestraff än det minimistraff på tio år rätten utdömt:

- Offret var försvarslös. Han satt i en soffa och kunde inte värja sig. Det finns uppgift om flera knivhugg, och allt skedde inför ögonen på offrets sambo, säger Lars Folkunger.

Därmed väntar ny rättegång i Svea hovrätt. När den rättegången sker är inte känt. 50-åringen sitter häktad sedan tiden för mordet.

Västmanlands tingsrätts dom, som meddelades den 10 juni i år, gav klara besked om gränsdragningen mellan mord och dråp. I domen framhölls det faktum att 50-åringen en stund innan dådet fått stryk av 48-åringen vid en fest i dennes lägenhet, men att han då fick ont och näsblod, men inte mer.

Efteråt gick 50-åringen till ett badrum för att tvätta av sig, och därefter ut i köket där han hämtade en stor kniv som han sedan stack i 48-åringen som satt i en soffa.

Tingsrätten framhöll att 50-åringen hade gott om tid på sig för att besinna sig mellan det att han fick stryk och knivhugget. Men rätten konstaterar samtidigt att det faktum att han fick stryk av 48-åringen är en faktor som reducerar strafflängden till just lagens minimistraff för mord, tio års fängelse.

Tidigare var straffet för mord antingen tio år eller livstid, efter en lagändring den 1 juli 2009 är straffet antingen tidsbestämt mellan tio och arton år, eller livstid. Högsta domstolen har slagit fast i prejudikat - vägledande domar - att det endast är de grövsta fallen av mord som ska ge livstid.

Mer läsning

Annons