Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio medvetslösa män till sjukhus efter överdoser av okänd drog i Köping

Sammanlagt nio medvetslösa personer i Köping har under natten mot söndag förts till sjukhus i Västerås och Eskilstuna efter vad som tros vara överdoser.
– Det är riktigt illa. En ambulanspersonal sade att om de kommit tio minuter senare så hade de varit avlidna, säger Mats Länn befäl vid Västeråspolisen.

Annons

Första larmet inkom till polisen klockan 01:44.

– Det var en person som kom till en lägenhet där tre av hans kompisar ramlade ihop medvetslösa. Totalt var fem personer i lägenheten, alla var okontaktbara, säger Mats Länn, befäl vid Västmanlandspolisens kommunikationscentral.

Nästa larm kom 03:15 från en annan lägenhet i Köping.

– Där fanns fyra medvetslösa personer. I princip varenda ambulans i länet har varit i Köping för att transportera folk till sjukhus, säger Mats Länn.

De medvetslösa är samtliga män eller unga män i 20-årsåldern, den äldste född 1994, den yngste född 1997. Flertalet är inte kända av polisen sedan tidigare.

Polisen vet i nuläget inte vilka preparat det handlar om, men misstänker att det rör sig om någon form av narkotika. Vissa beslag har gjorts i lägenheterna.

– Vi tror att det handlar om samma sorts narkotika i båda lägenheterna. Samtliga uppvisar liknande symtom, säger Mats Länn.

Hur personerna kommit över preparatet är ännu okänt, liksom om det finns fler personer som fått tillgång till det.

– Jag har aldrig varit med om ett så stort antal personer som blivit medvetslösa på det här sättet. Och tänk om det finns fler som provat i sin ensamhet och som vi inte vet om, säger Mats Länn.

I nuläget är samtliga misstänkta för ringa narkotikabrott eget bruk.

Från Västmanlands sjukhus i Västerås berättar man att ingen av de inkomna patienterna har livshotande tillstånd efter att ha intagit den okända drogen, men att de kvarstannar för observation.

Det finns ännu under söndagen ingen information från Mälarsjukhuset i Eskilstuna om tillståndet för de tre som under natten förts dit för vård, trots upprepade förfrågningar. De misstänkta drogerna som påträffats har skickats på analys.

För pluskunder: Polisen om de nio medvetslösa: "De trodde att det var amfetamin"

För pluskunder: "De som tar droger är duktiga på att dölja det" – anhöriga ska ställa krav

TV: Polisen Per-Erik Lundberg som jobbar med att kämpa mot narkotika om "knarkläget" i KAK.

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta bblat.se via e-post: [email protected], mms/sms: 72021 (inled meddelandet med "BBLAT" följt av mellanslag) eller Tipsa-tjänsten.

Mer läsning