Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om hotade

Polisens utredning mot de tre män som på onsdagsmorgonen greps i Västerås på södra Ringvägen fortsätter.

Annons

- De tre männen har anhållits, säger Stefan Forsberg vid Västmanlandspolisens krimjour.

Männen - som enligt uppgift till vlt.se från onsdagen kommer från de norra länsdelarna - är misstänkta för att ha hotat en eller flera personer - också från norra länsdelarna. Hoten har även omfattat övergrepp i rättssak, alltså att de tre männen misstänks på ett eller annat sätt ha hindrat de hotade att berätta för polis och domstol vad de vet i en pågående rättssak.

Stefan Forsberg är förtegen om de inblandades relationer eftersom utredningen är inne i ett intensivt men tidigt skede:

- De som blivit hotade har inte känt, men känt till, de som hotade dem.

Han framhåller att brottet övergrepp i rättssak är ett demokratiproblem:

- Det handlar om att hindra människor från att fritt uttrycka sig, och att inte få göra det är ett hot mot demokratin. Sådana här brott är väldigt ovanliga, det är viktigt att säga det så att inte folk blir rädda för att berätta vad de vet.

Polisen har förhört både de som misstänks ha hotat och de som uppger sig ha blivit hotade. Förhören ska gås igenom för att polisen ska bilda sig en uppfattning om vad som sagts och gjorts och om misstankarna förstärks eller försvagas mot de tre männen.

Därefter måste åklagare ta ställning till om misstankarna mot de tre männen är så starka att en eller flera av dem ska begäras häktade vid Västmanlands tingsrätt.

Mer läsning

Annons